18.09.2024.

08:09

Foto: Zoran Sinko/Rina

Vesti

Samo ona od dečaka napravi muškarca! Evo šta kažu Čačani o vraćanju obaveznog vojnog roka (FOTO/VIDEO)

- Što da ne, ja bih otišao u vojsku, malo da se dovedemo u štos što bi stariji rekli. Da se spremimo fizički, jer svakako je to dobra životna škola. Znam da neki naši vršnjaci i nisu za to, glavni argument im je da ih mrzi da ustaju rano ujutru - kaže mladić iz Čačka.

Oni koji su je ranije služili slažu se da je tih tada godinu ipo dana provedinih u vojsci, jedan od najznačajnijih perioda u njihovim životima, Uspomene iz kasarne kao i sklopljena prijateljstva, ostaju zauvek u sećanju.

- Ja sam služio vojsku i smatram da je armija jako važna za budućnost kako naše omladine, tako i za budućnost naše zemlje. Nema jake Srbije, bez jake armije to je sigurno. Mladi se koliko vidim sada plaše te vojske, ali verujte nema razloga. Ja sam za vraćanje tog obaveznog vojnog roka za muškarce, svima će to dobro doći - kaže malo stariji Čačanin.

Sa njim se slaže i još jedan sugrađanin, koji je ipak za mali kompromis kada je trajanje vojske u pitanju i to iz ekonomičnih razloga.

- U Senti sam služio vojni rok i mogu reći da je to mnogo dobra stvar. Uveo bih to ponovo, ali ne onoliko dugo koliko je bilo ranije. Već da traje tri, četiri do šest meseci najduže. Jer, tu vosjku treba i nahraniti, veliki su troškovi i vode i svega. Ali, svakako to je veoma dobra stavr koja svakog muškarca priprema za životne izazove - kaže Čačanin.

Predsedik Srbije Aleksandar Vučić na svečanoj promociji najmlađih oficira Vojske Srbije izjavio je da je kao vrhovni komandant i predsednik Republike Srbije potpisao saglasnost za obavljanje obaveznog vojnog roka u trajanju od 75 dana i da se nada da će Vlada Srbije da usvoji tu odluku.

Vojni rok sadržao bi 60 dana obuke i 15 dana vežbe, za muškarce do 30 godine bio bi obavezan, a za žene dobrovoljan.