18.09.2024.

10:58

Foto: Printskrin

Vesti

Pomaže u detoksikaciji, nadoknađuje elektrolite: Evo kako sve gazirana voda jača imunitet

Neredovna i loša probava s pravom se zovu “bolesti civilizacije” , jer pogađaju velik broj ljudi. Sa sobom nose brojne neprijatnosti, od pojave bolova u želucu, nadutosti, žgaravice, umora i stresa pa sve do slabljenja imuniteta i ugrožavanja zdravlja. No, svi se ovi simptomi  mogu rešiti i bez uzimanja suplemenata zahvaljujući – gaziranoj vodi.

Brojne su prednosti koje može da donese konzumiranje gazirane mineralne vode - pomaže u detoksikaciji organizma, ne sadrži kalorije, nadoknađuje elektrolite, a može da bude i izvor esencijalnih minerala koji su neophodni za dobar imunitet.  

Zanimljivo je da su studije objavljene 2007. pokazale da su osobe koje su pile gaziranu vodu unosile više tečnosti od onih koje su pile ,,običnu” vodu. Mnogima su mehurići motivacija da piju više vode, a to može pozitivno uticati na imunološki sistem, jer pomaže u održavanju optimalnog funkcionisanja svih telesnih funkcija.

Prema kliničkom ispitivanju objavljenom 2002.godine u European Journal of Gastroenterology & Hepatology ( autori Cuomo, Grasso, Sarnelli i dr.), gazirana voda može pomoci u ublažavanju opstipacije i lošeg varenja i može poboljšati funkciju žučne kese, što može indirektno doprineti opštem zdravlju. Zdrav probavni sistem može poboljšati apsorpciju hranjivih materija, što je važno za jačanje imuniteta.

Želite li ojačati imunitet i osećati se dobro u svom telu, neophodno je što pre usvojiti zdrave životne navike, konzumiranjem kvalitetne, raznovrsne i nutritivno uravnotežene prehrane i unosom adekvatne tečnosti.