20.09.2024.

10:55

Foto: Foto: Shutterstock

Vesti

Obratite pažnju na suplemente! Prevelika doza ovog vitamina dovodi do unutrašnjeg krvarenja

Stručnjaci upozoravaju da neadekvatna upotreba vitamina i suplemenata povećava rizik za oštećenje zdravlja, ali i šansu za nastanak kancera.

O riziku i prednosti unošenja vitamina i suplemenata, upozorio je dr Miloš Babić poznati neurobiolog i molekularni biolog.

- Vitamin A, prvi na listi, veoma je važan za mnogo procesa u organizmu i nije čudno da njegov nedostatak može dovesti do raznih problema: ako pratimo smrtnost iz svih razloga, nedostatak vitamina A povećava ukupnu smrtnost skoro trostruko. Ogromna razlika. Ali nije jedina: osobe koje imaju višak vitamina A u krvi takođe imaju veću smrtnost nego što je normalno, za čitavih 20 odsto. Naizgled, to znači da je bolje imati višak nego manjak. Ali vitamin A se nalazi u gomili hrane, uključujući tu šargarepu, ribu, sir, jaja, mleko... - napisao je u blogu "Vitamini, suplementi, prednosti, opasnosti".

Kako dodaje, danas je u zemljama van Azije i Afrike nedostatak vitamina A prilično retka stvar, te da je, uz adekvatnu ishranu, gotovo nemoguće ostati bez istog u organizmu.

Kada govori o vitaminu B, tvrdi da je relativno bezbedan i jako je teško prekoračiti dozu. 

- Uz suplemente, prevelike doze se redovno događaju: ljudi uzmu dnevni multivitamin, onda počnu da dodatno uzimaju B-kompleks, pa onda na to dodaju neki suplement “za nerve” u kome se nalazi još B vitamina, i odjednom završe u urgentnom centru. Prevelike doze vitamina B3 mogu da dovedu do opasnih padova pritiska, ekstremnog umora, ubrzanja srca, a dugoročno i do oštećenja jetre. Suviše vitamina B5 dovodi do unutrašnjeg krvarenja, a višak vitamina B6 do progresivnog oštećenja nerava i bolova u ekstremitetima - upozorava Babić u svom blogu.

Vitamin C je svakako jedan od najdostupnijih. Prodaje se u raznim oblicima i može se naći po jako povoljnim cenama. On jeste značajan za imunitet, ali ukoliko dođe do reakcije sa gvožđem u telu, proizvodi snažne oksidante, koji nanose veliku štetu DNK, proteinima, i ćelijskim membranama, upozorava dr Babić.