20.09.2024.

12:55

Foto: Tanjug/AP

Vesti

Meštani postavljaju džakove sa peskom, spremaju se za vrh poplavnog talasa: Nivo Dunava u Srbiji nastavlja da raste, RHMZ izdao upozorenje

 U 13 časova u Vladi Srbije zaseda Štab za vanredne situacije. Mere redovne odbrane od poplava proglašene su juče na jednoj tački - na Bezdanu, naselju u opštini Sombor, gde Dunav i ulazi u Srbiju.

Na Dunavu narednih dana vodostaji će biti u porastu. Dostizanje i prevazilaženje granica redovne odbrane od poplava očekuje se kod:

Apatina 20. septembra
Novog Sada 21. septembra
Bogojeva i Bačke Palanke 22. septembra
Nivou su sa tendencijom dalјeg porasta

"Vrh talasa kod Bezdana očekuje se 25. septembra, a kod Novog Sada 27/28. septembra, ispod granica vanredne odbrane od poplava", navodi se na sajtu RHMZ.

U Bezdanu meštani postavljaju džakove sa peskom

Kako piše N1, jedan deo Bezdana je već poplavljen, a prizemlja kuća su blago pod vodom. Kako se može videti na terenu, ljudi na vrata kuća postavljaju džakove sa peskom, u slučaju da se nivo vode podigne.

„Ova redovna odbrana od poplava, kako navodi reporterka N1, sprovodi se duž pojasa od 20 kilometara – od granice sa Mađarskom do mesta Kučke kod Apatina.

Stanje voda u Srbiji danas

Vodostaj Tise je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg kolebanja naredna četiri dana.

Vodostaj Save je u manjem porastu sa tendencijom opadanja naredna četiri dana.

Vodostaj Velike Morave je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg kolebanja naredna dva dana.

Vodostaji na Dunavu su u domenu visokih i srednje visokih, na Savi u domenu srednje visokih, na Tisi u domenu srednjih, a na Velikoj Moravi u domenu niskih vrednosti za ovo doba godine.

Na grafikama koje je objavio Republički hidrometeorološki zavod, danas je prelazak granice redovne odbrane zabeležen kod Bezdana, a sada se visoki vodostaj očekuje u Apatinu.