20.09.2024.

13:44

Foto: Maša Banđur

Vesti

Oglasio se rektor Univerziteta u Prištini! Demantovao tvrdnje o izmeštanju fakulteta sa severa Kosova i Metohije

On je, povodom, kako je rekao, glasina o navodnom odlasku fakulteta Univerziteta iz Kosovske Mitrovice i drugih mesta na severu KiM, istakao da je Senat Univerziteta konstatovao da apsolutno nema nikakvih rezervnih, tajnih planova za preseljenje Univerziteta na bilo koju lokaciju, prenosi TV Most.

- Univerzitet je složena institucija sa mnogo kapaciteta i infrastrukture, tako da preseljenje Univerziteta nije jednostavna stvar. Čak i da je to tehnički moguće, ni naš Univerzitet, ni Ministarstvo prosvete, ni Vlada Srbije nemaju planove kojima se razmatra takva jedna mogućnost - naveo je Arsić.

On je dodao da je u toku treći upisni rok na fakultetima Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koji će trajati do kraja meseca, a slobodnih mesta ima na skoro svim studijskim grupama.

- Mesta nema samo na Medicinskom fakultetu na Opštoj medicini na budžetu i na studijskom programu Psihologija na Filozofskom fakultetu, kao i na Grafičkom dizajnu i na Glumi na Fakultetu umetnosti. Na svim drugim fakultetima ima slobodnih mesta - rekao je Arsić.

On je dodao da su, imajući u vidu situaciju na AP Kosovo i Metohija, za rukovodstvo Univerziteta prva dva upisna roka bila pozitivno iznenađenje.

- Mi smo bili mnogo pesimistični kada se radi o odzivu studenta i mladih ljudi da upišu neke od naših fakulteta, ali uprkos celoj toj situaciji broj je zadovoljavajući - istakao je Arsić.