20.09.2024.

15:04

Foto: Shutterstock

Vesti

Visoka zarada i beneficirani radni staž! Na ovom poslu u Srbiji možete zaraditi do 10.000 evra mesečno

Kako posao pilota nije nimalo lak, njihove plate su veoma visoke i iznose čak do 5.000 evra, a i nudi se beneficirani radni staž.

Sudeći po podacima Republičkog zavoda za statistiku, pilot je u 2023. godini bilo drugo najplaćenije zanimanje u Srbiji.

Mesečna plata pilota iznosi između 2.000 i 3.000 evra, dok neki primaju i 5.000.

- Moj prijatelj radi u našoj avio-kompaniji kao pilot. Počeo je da radi za 5.000 evra a rečeno mu je da tokom vremena može da dođe i do cifre od 10.000 evra mesečno. Pričao mi je da obožava svoj posao ali da je prilično naporan jer se desi da danima ne vidi svoju decu i ženu -rekla je za MONDO Marija Todorović (33) iz Beograda. 

Pored visoke plate posao pilota donosi i beneficirani radni staž kako je regulisano Pravilnikom o radnim mestima, odnosno poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem. Profesionalni pilot i nastavnik motornog letenja i vazdušnog jedriličarstva i nastavnik padobranstva dobijaju još šest meseci na 12 meseci staža. To znači da se njihova godina rada računa kao 18 meseci.

Jedini uslov za beneficirani radni staž jeste da profesionalni pilot i nastavnik motornog letenja i vazdušnog jedriličarstva izvrše najmanje 200 letova godišnje, dok nastavnik padobranstva mora imati bar 30 skokova godišnje.