21.09.2024.

10:13

Foto: Foto: Printscreen YouTube, Shutterstock

Vesti

Odmor za 1.000 dinara? Moguće je - evo o kojoj banji je reč

Prema poslednjem popisu, ima 280 stanovnika a pripada Rasinskom okrugu. Od grada Kruševca je udaljena oko 34 kilometra. Ribarska banja datira još iz 4. veka nove ere, a danas predstavlja jedno od najpoznatijih klimatskih lečilišta, sa čak šest termalnih izvora.

Čari ove banje su Rimljani otkrili sasvim slučajno kad je nekoliko njihovih vojnika odmaralo na ovom tlu.

U banji se nalazi čak šest termalnih izvora sumporovite lekovite vode od kojih najtopliji dostiže temperature neverovatnih 42°C. U ostalim se temperatura kreće od 25°C do 37 °C. Jedini izvor sa hladnijom vodom od oko 16°C se koristi za piće na ovom području.

Upravo zbog temperature vode, Ribarska banja je posetiocima privlačna u zimsko doba. Od Beograda je udaljeno oko 220 kilometra i potrebno je oko dva i po sata vožnje kolima. Neki podaci kažu da su objekti u banji građeni na inicijativu Karađorđevića, kneza Aleksandra i kralja Petra Prvog, kome je od svih banja u Srbiji upravo ova banja bila omiljena.

Sudeći prema oglasima za izdavanje, u Ribarskoj banji može da se pronađe smeštaj za 1.000 dinara dnevno po osobi. Naglašeno je da ova cena važi van sezone, odnosno od oktobra do maja. U sezoni cena iznosi 1.500 dinara. 

Apartmani na maloj udaljenosti od centra kreću se oko 20 evra po noćenju. Za ovaj iznos moguće je iznajmiti smeštajnu jedinicu za dve pa i tri osobe, koja u svom sklopu ima posebnu kuhinju, kupatilo, odvojene krevete.

Gostinske kuće takođe su vrlo popularan tip smeštaja u Ribarskoj Banji, jer se osim boravka posetiocima nudi i spreman obrok. Noćenje uz doručak za dve osobe u ovakvim jedinicama kreće se oko 50 evra.

Najbliži hoteli smešteni su u gradu Kruševcu, a cena kreće se od 30 evra po osobi ili 60 evra za dve osobe po noćenju. U ovu cenu uključen je i doručak, kao i sve mogućnosti koje nudi boravak u hotelu.