21.09.2024.

10:18

Foto: printscreen

Vesti

Da li "Temu" i "Shein" podižu cene? Konkurentne cene možda uskoro padnu u zaborav

Na aplikacijama već pomenutih trgovina možete pronaći odevne predmete, nakit, kućne uređaje i tome slično, po ceni od svega 5 dolara, što ih čini veoma primamljivim.

Pored niskih cena proizvoda, nude mnoštvo kupona koji mogu omogućiti dodatne popuste, kao i potpuno besplatnu poštarinu. 

Međutim, među potrošačima se spekuliše kako će kompanije uskoro drastično podignuti cene, ali i uvesti obavezno plaćanje poštarine.

Naime, ako Bajdenova administracija ukine korišćenje rupa u zakonu o trgovini, "Shein" i "Temu" bi mogli da podignu cene za čak 20 odsto, to jest, ako se promeni takozvana "de minimis" odredba, istakao je portparol republikanske većine izabranog odbora Zastupničkog doma Kineske komunističke partije za CNBC. 

- To bi im moglo uzeti deo tržišta ili usporiti rast, ali kompanije će na ovo verovatno odgovoriti skupljim artiklima kako bi uravnotežili svoje ponude - istakao je.

Ove trgovine, za sada, ne govore o podizanju cena. Oni, kako prenosi CNBC, smatraju da niske cene koje nude ne podležu sistemu "de minimis" već se pozivaju na poslovne modele koji su i omogućili da postanu gotovo najpovoljniji na tržištu.

Ukoliko se pak i dogodi poskupljenje, njihovi trgovinski sajtovi će zadržati titulu najpovoljnijih, ali se više neće smatrati konkurentima velikih trgovinskih lanaca.