21.09.2024.

12:51

Foto: Aleksandar Jovanović Cile/Zoran Sinko

Vesti

RHMZ objavio sezonsku prognozu: Sada je poznato kakvo nas vreme očekuje do kraja godine

Uprkos zahlađenju koje je iznenadilo građane Srbije, srednja minimalna temperatura vazduha u septembru mesecu biće viša od višegodišnjeg proseka za od 3 do pet stepeni Celzijusovih. U Beogradu i okolini se predviđa 16,7 stepeni kao vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha, dok će srednja maksimalna temperatura biti oko 27 stepeni, što takođe, u sličnoj meri prevazilazi višegodišnji prosek.

Kada govorimo o padavinama u septembru, očekuje se da one u većem delu zemlje ostanu u granicama višegodišnjeg proseka. U južnom delu Srbije, količina padavina će najverovatnije biti niža za od 5 do 10mm u odnosu na prethodne godine.

Oktobar Srbiji takođe donosi srednju minimalnu, ali i maksimalnu temperaturu koja će biti iznad proseka u oba slučaja, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 1.0ºS do 2.0ºS u odnosu na ranije. 

U glavnom gradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 11,4 stepeni.

U celoj Srbiji mesečna suma padavina tokom novembra biće, kao i u oktobru, u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku do 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, navodi se na sajtu RHMZ.

Kada govorimo o decembru, i taj period godine će temperaturno biti topliji nego ranije, tačnije, temperatura će biti viša za od 0,5 do 1,0 stepena Celzijusove skale. Predviđa se da će minimalna temperatura u Beogradu i široj okolini iznositi 1,3 stepena, dok će najviša iznositi 7,2.

Prosek padavina u decembru verovatno prevaziđe prosek prethodnih godina, za tek 5mm.

U Beogradu i okolini decembarska suma padavina iznosiće oko 45 mm, potvrdili su na sajtu RHMZ.