21.09.2024.

15:49

Foto: pexels.com

Vesti

Preskočite prvu jutarnju kafu: Stručnjaci savetuju - evo kada je pravo vreme za omiljeni napitak

Ispijanje kafe odmah nakon buđenja, predstavlja ritual mnogih, što istraživanja nisu okarakterisala kao najzdraviju naviku. Umesto toga, preporučuje se da ovaj napitak konzumiramo tek nekoliko sati nakon buđenja.

Aktivni sastojak kafe jeste kofein, stimulans koji utiče na mnoge telesne funkcije, a vreme unosa istog igra važnu ulogu u učinku.

Umerenom konzumacijom povećava evergiju, unapređuje kognitivne funkcije i poboljšava budnost.

Ukoliko kafu konzumiramo u ranim jutarnjim časovima, menja se prirodni ciklus spavanja, što otežava uspavljivanje tokom noći. Utiče na povećanje krvnog pritiska, kao i na ubrzani rad srca, ali i razvoj anksioznosti.

Sa druge strane, ukoliko ispijanje kafe odložimo za par sati, može puno pomoći u regulisanju nivoa kortizola.

- Kortizol, poznat kao hormon stresa, igra ključnu ulogu u regulaciji energije tokom dana. On je deo telesnog cirkadijalnog ritma, koji upravlja ciklusom spavanja i budnosti. Oko vremena kada se većina ljudi budi, u periodu od 7:00 do 8:00 sati ujutru, nivo kortizola je na vrhuncu, a zatim postepeno opada tokom dana - rekla je američka nutricionistkinja Ejmi Vauls za MSN.

Univerzalno pravilo ne postoji, ali Ejmi predlaže prvu kafu oko 14 časova.

Ukoliko ne postoji način da odolite jutarnjoj šoljici kafe, savetuje se da se konzumira tek sat vremena nakon buđenja, kada je nivo kortizola na vrhuncu. 

Takođe se savetuje i kontrolisan unos kofeina, pa je poželjno ograničiti se na jednu ili dve šoljice dnevno, pa i čak biranje bezkofeinske opcije. 

Zavisnost od kokaina je jako česta. Dovoljno sna tokom noći smanjuje zavisnost od istog i pozitivno utiče na uspostavljanje prirodnog ritma organizma.