24.09.2024.

10:20

Foto: profimedia/UNHCR

Vesti

"To je srpska reč, pripazi malo": Muškarac otišao u Hrvatsku i rekao "zdravo", a onda je prošao kao bos po trnju

O pozdravu "zdravo" kao srpskom pozdravu raspravljalo se u jednoj Reddit objavi, u kojoj je strani posetilac sa naših prostora upitao - da li je pogrešio što je tokom boravka u Hrvatskoj ovog leta, po navici, koristio "zdravo", s obzirom na to da je s tim pozdravom naišao na probleme blizu Zagreba.

"Kada posećujem porodicu, većinu vremena provodim u Hercegovini i uvek sam pozdravljao sa rečju 'zdravo' bez ikakvih problema. Tako sam pozdravljao i kada sam u Hrvatskoj i nisam previše razmišljao o tome. Nikada u životu nisam čuo da neki ljudi imaju stvaran problem sa korišćenjem tog pozdrava dok nisam bio kratko blizu Zagreba ovog leta.

Neki gospodin je pokušao da mi objasni da je to srpska reč i da ne bih smeo da je koristim kao pozdrav među Hrvatima. Da li je to stvarno istina ili samo pričaju gluposti?

Nadam se da neće biti svađa u komentarima.

"'Zdravo' se ne koristi u hrvatskom jeziku. Pozdrav!", "Ja isključivo koristim "pozdrav" jer zvuči dovoljno formalno u isto vreme i opušteno i nikad nisam imao problema", "Zdravo je najljepši pozdrav, zaželiš nekom zdravlje. Kome smeta, nek izmisli novi pridev koji opisuje "nebolesno" stanje u hrvatskom jeziku", "Takvima su Srbi glavna preokupacija u životu. "Zdravo" je OK, iako moram reći da ga ja skoro nikad nisam čuo u usmenoj upotrebi", pisali su oni.

"Pripazi, to jugo-pozdrav, koji nije baš omiljen"

Jedna strankinja hrvatskog porekla je priznala da joj se nedavno desila slična situacija ali u rođenoj kući.

"Smešno, meni se dogodilo nešto slično. Moja porodica i ja smo Hrvati, ali ja sam rođena u Nemačkoj. Govorim hrvatski pomalo nesigurno ali sam ga naučila donekle... U nekom trenutku sam potpuno sama počela da koristim "zdravo" kao pozdrav. Nemam pojma gde sam to pokupila, ali sigurno ne od moje porodice i prijatelja. Kada je moj otac to prvi put čuo, bio je prilično iznenađen. Ljubazno me upozorio da je to jugo-pozdrav, koji nije baš omiljen i da pripazim, ništa mi nije bilo jasno", napisala je ona.