24.09.2024.

10:48

Foto: Informer DN

Vesti

Doktorka upozorila građane: Bolest zvana "tihi ubica" se širi, prevencija je najvažnija

Ministarstvo zdravlja je omogućilo besplatne preventivne preglede širom Srbije, i svi pacijenti, kod kojih je uočen problem su poslati na dalje lečenje.

- Na jednog dijagnostikovanog pacijenta idu tri nedijagnostikovana, zato je bitna prevencija i na vreme postaviti dijagnozu šećerne bolesti jer je to tihi ubica koji polako napreduje. Naši pacijenti umiru od komplikacija, bitno ja na vreme postaviti dijagnozu i započeti lečenje, preventivni pregledi su sjajna stvar. Našli smo mnogo pacijanata koji imaju povišenu glikemiju na tašte, a nisu svesni da imaju problem. Prema novim kriterijumima vrednost 5,6 je preddijabetes - rekla je Bjekić-Macut.

Tokom preventivnog pregleda se može uočiti karcinom, ali i dijabetes, o kome je posebno pričala. 

- Moram reći da ja radim 30 godina ovaj posao i kada sam počela da radim imala smo najprostije insuline koji se više ne koriste, mi danas imamo najsavremenije terapije. Kao endokrinolozi smo ponosni jer možemo da damo najsavremenije terapije i nijedna u Srbiji ne nedostaje. Moja pacijentkinja kada je otišla u Nemačku i izgubila je kofer, morala je da ode kod endokrinologa tamo da prima insuline, a kada mu je rekla šta uzima, endokrinolog u Nemačkoj je bila iznenađena i ona mi je sa ponosom to ispričala. "Primate najbolje moguće insuline" rekli su joj, pa sam i ja bila ponosna jer imamo najsavremeniju moguću terapiju - ispričala je doktorka u emisiji Jutro na Prva TV.

Doktorka je upozorila da šećerna bolest posebno preti onima u čijoj se porodičnoj anamnezi nalazi dijabetes. Šansa za oboljevanje se povećava ukoliko osoba ne vodi računa o ishrani i nema preporučenu fizičku aktivnost.