24.09.2024.

12:05

Foto: printscreen TV Prva

Vesti

Hitna pomoć ima pune ruke posla! Doktorka se oglasila: Kada ovako skoči broj, onda shvatite da se nešto dešava

Kako doktorka Stefanović navodi, za samo 24 sata primili su 1.534 poziva, što je prosek za ovo doba godine. Tokom prethodne nedelje taj broj je bio nešto manji, između 1.300 i 1.400 poziva.

- Kada ovako skoči broj, onda shvatite da se nešto dešava. Najviše nas zovu od kada je nastupila ova promena vremena najviše zovu kardiovaskularni bolesnici - priča dr Stefanović.

Takođe je istakla da se za pomoć najviše javljaju oni koji nisu najdisciplinovaniji kada je reč o uzimanju terapije. 

- Moram da kažem da nas uglavnom zovu oni koji ne vode dovoljno računa o redovnom uzimanju terapije, koji ne idu redovno na kontrole, jer može doći do skoka pritiska. Temperatura pada, pritisak raste, to je normalan mehanizam, ali ako vi uzimate redovno terapiju i ako ste bili redovno kod lekara, pa ste se dogovorili šta da radite, vi ste pod boljom kontrolom - kaže dr Stefanović.

Apeluje na građane da kontrolišu svoje zdravlje, pogotovo hipertenziju koja mora da se redovno proverava i leči. 

- Kada dođemo u fazu "ja osećam kada mi skoči pritisak"... Verujte mi, možete da osećate par puta, organizam ima mehanizme adaptacije, pa sledeće što budete osetili može biti srčani udar ili moždani udar, a to stvarno možemo da sprečimo jednostavnim pregledom - upozorava dr Stefanović, u "Jutro na Blic".