25.09.2024.

09:55

Foto: Shutterstock

Vesti

Vlada Srbije ponovo pomaže građanima: Izdvojen novac za podršku domaćim proizvođačima

Zato će rebalansom budžeta za 2024. godinu biti izdvojeno oko 106 milijardi dinara za podršku domaćim proizvođačima, potvrdila je Livija Pavićević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, a saopštilo je resorsno ministarstvo.

Na 18. godišnjem sastanku ministara poljoprivrede i ruralnog razvoja zemalja jugoistočne Evrope, Pavićević je istakla da će Ministarstvo poljoprivrede nastaviti daradi na usklađivanju zakonodavstva sa evropskim pravnim tekovinama kroz odgovarajuća pregovaračka poglavlja.

Takođe, dodaje da  Instrument za pretpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja (IPARD) u kontekstu sveobuhvatnog procesa evropskih integracija, čini značajnu podršku unapređenju uslova života u ruralnim područjima.

Kako je istakla, Srbija počela sa sprovođenjem IPARD III programa za period 2021-2027. godina kojim, pored mera koje su već bile akreditovane kroz IPARD II program, predviđeno i uvođenje novih.

Među novim merama, koje stupaju na snagu sprovođenjem programa IPARD III, spada i agro-ekološko klimatska mera koja će, u kontekstu Zelene agende za Zapadni Balkan, direktno doprinositi održivom upravljanju prirodnim resursima, kao i ublažavanju i prilagođavanju poljoprivrede klimatskim promenama, piše „Politika“.

- Održiva poljoprivreda i proizvodnja hrane, kako sa ekonomskog, tako i sa ekološkog aspekta predstavlja suštinu IPARD programa, a imajući u vidu posvećenost nacionalnoj i regionalnoj prehrambenoj sigurnosti, Srbija će u narednom periodu uložiti dodatne napore u ostvarenju ciljeva definisanih Zelenom agendom za Zapadni Balkan - istakla je Pavićević.

Na 18. godišnjem sastanku ministara poljoprivrede i ruralnog razvoja zemalja jugoistočne Evrope, bilo je reči i o budućoj regionalnoj saradnji i reformama u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja u okviru procesa evropskih integracija u jugoističnoj Evropi i sprovođenju Zelene agende za Zapadni Balkan.

Tom prilikom je usvojena i Zajednička deklaracija o hrani i poljoprivredi, što je važan korak ka formalizaciji saradnje među zemljama Zapadnog Balkana u kontekstu Berlinskog procesa, sa akcentom na postizanje ciljeva održivog razvoja u poljoprivredi.