25.09.2024.

11:06

Foto: Tanjug/Shutterstock

Vesti

Plafonjera pala učenici na glavu: Drama u niškoj školi

Kako saznajemo, do incidenta je došlo juče oko 16 sati kada se na devojčicu obrušila plafonjera koja je nedavno postavljena a u okviru radova koji se sprovode u cilju ostvarivanja energetske efikasnosti.

- Odmah smo pozvali roditelje učenice, Hitnu pomoć i obavestili Policijsku stanicu “Pantelej” kao i ostale službe a po protokolu predviđenom za postupanje u ovakvim slučajevima. Ona je bilo dobro ali je na insistiranje razrednog starešine, psihologa i pedagoga majka ipak devojčicu odvela kod lekara gde je ustanovljeno da nema povrede koje bi zahtevale medicinsku intervenciju. Očekujem je danas na nastavi i zaista jedva čekam da je vidim - kaže Aleksandra Projović, direktorica ove obrazovne ustanove.

Kako dalje navodi, odmah su pozvani ljudi koji obavljaju radove u školi i koji su postavili plafonjeru koja je pala na učenicu.

- Pozvali smo sve zadužene za radove, direktora firme i njegove podizvođače kako bi preduzeli sve da bi deca bila bezbedna u školi. Po projektu rekonstrukcije u toku je postavljanje novih plafonjera a radi energetske efikasnosti koje su znatno lakše u odnosu na one koje smo imali. Međutim i pored toga, dogodilo se da se svetiljka ipak otkačila sa plafona jer je neki tipli popustio. Kako bismo sprečili da se nešto slično ponovi, prekontrolisali smo sve već postavljene plafonjere - nastavlja direktorka Projović.

Predočava da je postavljanje bilo čega na plafon ove škole vrlo složen postupak jer je starije gradnje pa umesto ploče postoji karatavan.

- Škola je izgrađena još 1972. godine kada je postavljanje karatavana bilo uobičajeno. Ono što je problem sa ovom vrstom plafona a sa čim smo se suočili, kada smo ranije zamenjivali lustere plafonjerama je teško pronalaženje grede na koju bi se svetiljke ušrafile. Pretpostavljam da se to desilo i sada te da je zbog toga došlo do pada plafonjere - zaključila je Projović.