25.09.2024.

11:18

Foto: video printscreen

Vesti

Baka Mirjana (98) živi sama na planini: Susrela se sa ratovima i siromaštvom, a ovo je njena tajna dugog života

Za svojih deset decenija prošla je kroz jako teške situacije, ali uprkos svemu ostala vedra i najsmejana, spremna da ugosti svakog ko svrati do njenog doma.

Korisnik društvene mreže "Tik Tok" koji se potpisuje kao Indijana Džons, u pratnji prijatelja često obilazi baku Mirjanu, koja im se uvek obraduje kao najbližima. Oni nakon svake posete objave snimak susreta sa bakom, koja nesebično deli anegdote iz svog dugog života.

Tačnu lokaciju nisu podelili sa virtuelnom publikom.

Za, skoro pa sto godina života, preživela je razne neprilike poput ratova i siromaštva. Još uvek održava svoju baštu u kojoj se mogu naći različite vrste voća i povrća. Kaže da je, dok je još uvek bila mlada, mogla da nosi čak 50 kubika drva na leđima. Ogrev za zimu još uvek nabavlja sama.

Za vreme rata, seća se ona, spavala je bosa i gladna po šumama. Njena majka je jedva preživela sa petoro dece. Priča da su u šumi pomoću granja palili vatru, kako bi kuvali jagode i korenje.

Kaže da je njena tajna dugog života rad, disciplina i umerenost u svemu.

- Svako jutro ustajem u 7 sati. Podložim vatru, stavim džezvu na šporet. Dok kafa provri, nahranim kokoške, sednem na krevet, pa čašica rakije - priča baka kroz osmeh. 

Tvrdi da kod lekara nije otišla čitavu deceniju. Bitno joj je da ima šta da pojede i popije.

- Omladini želim samo zdravlja, a ja deset godina nisam otišla kod lekara - ispričala je jednom prilikom.

Njena jedina želja je, kako je navela u jednom od videa, jeste da češće prima posete.

- Dođite češće, 120 godina mi bili živi - rekla je dvojici prijatelja koji su njeni stalni gosti.