25.09.2024.

11:56

Foto: Shutterstock

Vesti

Kako se izboriti sa sezonskom depresijom? Uz savete stručnjaka hladni dani postaju znatno lakši

Neki od načina ispoljavanja depresije jesu velike depresivne epizove, distimija, kao i netipična depresija. Oblik na koji treba posebno obratiti pažnju u ovom periodu godine je sezonski afektivni poremećaj.

Sezonski afektivni poremećaj jeste stanje koje se ponavlja uvek u istom periodu godine, obično početkom jeseni ili zime, a napušta čoveka dolaskom lepšeg vremena.

Osobe koje pate od SAP susreću se sa znatim padom energije, tugom i promenama u raspoloženju i apetitu, neretko praćeni suicidnim mislima.

Stručnjaci glavni uzrok ovog poremeđaja vezuju za nedostatak dnevne svetlosti, što u određenoj meri utiče na smanjenje hormona zaslužnih za raspoloženje i spavanje, to jest serotonina i melatonina.

Sezonski afektivni poremećaj - simptomi

Prema dijagnostičkom i statističkom priručniku za mentalne poremećaje (DSM-5), sigurni pokazatelji da smo pali pod uticaj SAP, jesu preterano spavanje, izbegavanje društva, osećaj despomoćnosti, slabosti, nemoći...

Stručnjaci savetuju kako sebe spasiti iz kandži SAP, dajući na značaju svetlosnoj terapiji, prenosi Adiva. To je metoda koja je prvi put upotrebljena u Skandinaviji i pomaže regulisanju hormona melatonina, kao i neurotransmitera serotonina. Osim nove svetlosne terapije, savetuje se i dobro poznata, stara, tradicionalna terapija psihoterapijom i lekovima, naravno, uz savet stručnog lica i nikako na svoju ruku.

Prevencija sezonskog afektivnog poremećaja

Kada govorimo o prevenciji SAP, preporučene su aktivnosti koje regulišu opšte zdravlje i ravnotežu u organizmu. Boravak u prirodi, redovna fizička aktivnost, održavanje redovnog sna, a od velike pomoći može biti i učenje strategija za upravljanje stresom. 

Sezonski afektivni poremećaj nije moguće sprečiti uvek, ali, ukoliko se pridržavamo saveta, može postati znatno lakši.