25.09.2024.

15:14

Foto: printscreen RTS

Vesti

Poslednji gorštaci na uzvišenju Čavčić: Za ovu tročlanu porodicu kao da je vreme stalo

Kuću u kojoj žive Vićanovići, gradili su Milenkovi preci od trske, blata i kamena. On je svojih 36 godina života proveo upravo na planini sa životinjama. U kući ima struju, a kaže da mu osim čiste vode sa potoka, plodne njive i zdrave stoke ne treba ništa. Za ovu tročlanu porodicu kao da je vreme stalo.

- Kako izgleda? Život ko život – tu je, samo što nemamo puta ni prevoza do kuće. Više je divljih životnja nego komšija, komšije su otišle sve, što je bilo sve je otišlo za boljim - kaže Milenko Vićentić.

Život gorštaka Milenkov je izbor. Nije mogao da napusti roditelje. Oca Jovu zdravlje dobro služi i sve teške poslove i dalje rade zajedno.

- Težak je život, naročito zimi kad je veliki sneg nema niko ovde da dođe da razgrne put. Mi se spašavamo sa volovima i sa njima razgrćemo put i koješta i napravimo onu kao vozu neke dve daske i tako razgrćemo put da možemo da priđemo do kuće - priča Jovo Vićanović, Milenkov otac.

Milenkova majka Danica kaže da pet meseci nije silazila na glavni put, na asfalt.

Za svoj život kaže da izgleda kao da je ostao u nekom drugom vremenu.

- Zaostao i zadnja kuća na kraj sela što kaže to je zaostalo. Oni tamo, mi ovde, nema nikog sem nas troje. Kad ostaneš sam... da je lagano, nije - priča za RTS.

Vićanovići su do sada uspevali da se izbore i sa samoćom i sa prirodom koja neretko zna da bude surova. Osim puta do sela, drugih želja nemaju, a tada bi, tvrde, kupili i auto.