26.09.2024.

06:40

Foto: Foto: Tanjug, Shutterstock

Vesti

Njegovu veru ni vojska nije mogla slomiti! Danas je Sveti Kornilije - Ove reči obavezno izgovorite!

Kada sveta carica Jelena nađe Krst Gospodnji u Jerusalimu, zadrža se tom prilikom duže u svetom gradu, i sagradi crkvu u Getsimaniji, u Vitlejemu, na Jeleonskoj Gori, kao i na drugim mestima, znamenitim po životu i radu Gospoda Isusa Hrista. A na Golgoti, gde i nađe Krst časni, otpoče strojiti ogromnu crkvu pod čijim se krovom nalažaše i samo lobno mesto, gde se Gospod raspe, kao i ono, gde se pogrebe. Htede sveta carica da sjedini pod jednim krovom i mesto Njegovog stradanja i mesto Njegove slave. No Jelena se predstavi Gospodu pre nego što taj veličanstveni hram bi dovršen.

Kada hram bi dovršen, baš te godine Konstantin praznovaše tridesetogodišnjicu svoga carovanja. I tako i osvećenje hrama i praznovanje carevog jubileja bi obavljeno jednoga istoga dana, 13. septembra 335. god. U to vreme zasedaše u Tiru pomesni sabor episkopa. I ovi episkopi, kao i mnogi drugi, stekoše se u Jerusalim na toržestveno osvećenje hrama Vaskrsenja Gospodnjeg. I ustanovi se tada, da se taj dan, kao dan pobede i trijumfa crkve Hristove, praznično spominje svake godine.

Informer

 

Sveti Kornilije  bio je rimljanin i oficir rimski u Kesariji Palestinskoj, kršten od apostola Petra, shodno nebeskom otkrovenju (Dela Ap. 10, 1). On beše prvi od neznabožaca, koji stupiše u crkvu Božju. Dotle su neki mislili, da je crkva Hristova samo za Jevreje, i za one koji prime obrezanje jevrejsko. Krstivši se Kornilije ostavi sve i pođe za apostolom Petrom.

Ovaj ga apostol docnije postavi za episkopa i posla u neznabožački grad Skipseosis, gde Kornilije sveti pretrpe mnoga beščešća i mučenja Hrista radi, no silom Božjom sruši hram Apolonov i krsti kneza toga grada Dimitrija i 277 neznabožaca. Preduznav od Boga dan svoje smrti, on prizva sve hrišćane, posavetova ih, pomoli se Bogu za njih, i mirno se predstavi Gospodu u starosti česnoj. Vremenom njegov grob bude zaboravljen i zapušten.

No svetac se javi episkopu Troadskom Siluanu i objavi mu grob svoj, i naredi da tu podigne crkvu. Episkop to izvrši uz pomoć bogatog građanina Evgenija. Od moštiju sv. Kornilija desiše se čudesa mnoga.

Beseda

O Gospode blagosloveni, Istočniče svakog blagoslova, ukrepi srce naše, da se ne straši kad svet mrzi. Samo nas ti blagoslovi i ljubi, Spasitelju blagi. Tebi slava i hvala vavek. Amin.