26.09.2024.

13:31

Foto: Shuterstock

Vesti

Bacanje namirnica odlazi u zaborav: Trgovinski stručnjak otkriva "kod" pomoću kog saznajete pravi rok trajanja proizvoda

Zaposlenik međunarodne usluge dostave supermarketa "Britsuperstore" otkrio je takozvani "tajni kod" koji služi za garantovanje svežih proizvoda. Ova tajna vam može uštedeti brdo novca i sprečiti da bacate proizvode.

- Supermarketi sada koriste jednostavan, ali tajni kod za označavanje datuma do kada je proizvod najbolji na određenom voću i povrću - rekao je.

On tvrdi da se ne treba oslanjati na datum koji pznačava do kada je najbolje iskoristiti kupljeni proizvod. Po njegovim rečima, treba dešifrovati "alfanumerički kod" koji je takođe utisnut na pakovanju.

Kako dešifrovati "alfanumerički kod"?

Naime, na pakovanju se nalaze slovo i broj. Slovo odgovara mesecu, tako da "A" označava januar, "B" je februar i tako dalje, jasnim redosledom.

Svaki broj predstavlja dan u mesecu. 

- Ako vidite 'D15' na pakovanju jagoda, to znači da su najbolje do 15. aprila. Razumevanje ovog koda lako možete izabrati sveže proizvode i biti sigurni da ste odabrali najduži rok trajanja - dao je primer.

Kako navode na portalu express.co.uk, rok trajanja na artiklu označava rok kvaliteta proizvoda.

- Proizvodi poput konzervirane hrane mogu se bezbedno jesti dve do pet godina nakon datuma do kada je najbolji (roka trajanja) ako se čuvaju na hladnom i suvom mestu. Tvrdi sirevi poput čedara mogu se jesti čak i nakon što se ukloni površinski plesan, a suvi sastojci poput testenine i belog pirinča, kada se čuvaju u hermetičkim posudama, mogu trajati i nekoliko godina - objasnio je trgovinski stručnjak.