26.09.2024.

15:16

Foto: Shutterstock

Vesti

Kovid doprineo razvoju miopije kod dece i mladih? Naučnici upozoravaju: Češća je kod devojčica - ovo su simptomi na koje treba obratiti pažnju

Ova mana se, u periodu između 1990. i 2023. utrostručila! Značajan porast miopije kod dece primeđen je nakon pandemije izazvane kovida-19.

Vreme provedeno u četiri zida, uglavnom pred ekranom i ograničena mogućnost kretanja, uticali su na oštećenje vida kod dece i omladine. 

Šta je miopija?

Najčešće kratkovidos nastaje u ranijem detinjstvu, i roditelji u većini slučajeva primete kada se dete žali da u školi ne može da vidi šta piše na tabli. Nakon toga, problem miopije raste zajedno sa detetom. Tek kad organ oka dostigne krajnji rast, prestaje i rast dioprije.

Razvoji miopije ili kratkovidosti doprinosi savremen način života, u kombinaciji sa genetikom. 

Nastaje tako što se svetlost ne fokusira tačno na žutu mrlju, već nešto ispred nje. Tako kratkovide osobe jasno vide pojavu koja se nalazi u neposrednoj blizini, a što se više udaljava muti se i vid.

Prvi simptomi na koje treba obratiti pažnju jesu glavobolja i zamućen vid. Zatim ide i problem sa uočavanjem objekta koji je udaljen od osobe, što prati često treptanje i čkiljenje očiju, kako bi kratkovida osoba uspela da jasnije uoči željenu pojavu.

U slučaju pojave pomenutih simptoma kod deteta, roditejima se savetuje da se što pre obrate lekaru. 

Miopija u ranom životnom dobu jako brzo napreduje, pa sa sobom može doneti i oboljenja oko poput glaukoma.

Preventivni predmeti i uočavanje problema u početnoj fazi mogu zaustaviti kratkovidost, ili je, što se češće događa, usporiti.

Kratkovidost češća kod devojčica

Devojčice i mlade žene češće podležu kratkovidosti, za razliku od muških osoba, potvrdila su istraživanja.

Za to je zaslužan, najpre, raniji početak puberteta, prenosi BBC.