26.09.2024.

16:17

Foto: printscreen

Vesti

Vršnjačko nasilje eskaliralo: Deca nikada nisu bila okrutnija, za pet dana Srbiju šokirala dva brutalna napada

Povodom eskalacije vršnjačkog nasilja, oglasila se Anita Gvero, učiteljica i dugogodišnja koordinatorka tima protiv vršnjačkog nasilja u školi. Ona tvrdi da osnovci nikada nisu bili okrutniji. 

Naime, u Pančevu su devojčice pretukle petnaestogodišnjakinju nedaleko od škole. Napad je snimljen i velikom brzinom se raširio na društvenim mrežama.

Sa druge strane, u toaletu škole u Barajevu su trojica učenika sedmog razreda zlostavljali, ponižavali i neprimereno dodirivali petake.

Anita Gvero za RTS navodi je usmeno vaspitanje pričom jedno, ali ukoliko dete gleda nasilje oko sebe koje je tolerisano, ono shvata da tako može da se ponaša.

- Nekada su decu vaspitavali roditelji, bake, deke, rodbina i škola. A danas, pored roditelja, tu su dominantne društvene mreže, na kojima se može svašta videti, a deca, kao što znamo, najviše uče po modelu - rekla je Gvero.

Deca često dolaze u zabludu šta je zadirkivanje, a šta je nasilje.

- Oni još uvek razvijaju svoju psihu, razvijaju taj neki svoji put, da znaju upravo kako da kontrolišu i kanališu svoje emocije, dakle i dobre i loše. Ono na čemu mi radimo već dugi niz godina, to je kako da kontrolišu svoj bes, kako da iskažu kada nešto nije po njihovom, a da ne povrede druge - navodi Gvero.

Zadirkivanje, ukoliko je kroz šalu i ukoliko se dete koje je možda predmet zadirkivanja smeje, može se tako i definisati.

- Sve ostalo nije zadirkivanje. Bilo što da kažete, bilo kome, koga ste povredili, vi ste izvršili jednu vrstu nasilja, psihičkog, kasnije možda i fizičkog, da ne govorim o društvenim mrežama i ostalo - rekla je učiteljica i dugogodišnja koordinatorka tima protiv vršnjačkog nasilja u školi za RTS.