26.09.2024.

16:26

Foto: N.M.

Vesti

Nema većeg u ovom delu Evrope! Informer na licu mesta - Kineski šoping raj usred srpske prestonice

Sa više od 400 lokala i isto toliko parking mesta "Evroazija trejd centar" juče je dočekao prve kupce, a kako se Informer uverio na licu mesta pristupačne cene i novi brendovi oduševili su potrošače.

Pored prodavnica odeće i obuće, tu su i radnje kućnih aparata, dodataka za mobilne telefone, ali i supermaketi u kojima se prodaju namirnice iz Kine. Iako je "Evroazija trejd centar" pre svega zamišljen kao veleprodaja, kako nam objašnjava prodavac Pjao Jiksi kao i u starom tržnom centru u Bloku 70 moćiće da se pazari i na malo.

- Prodajem jakne i prsluke. Tanji prsluci su kod mene 3.000, a deblji 4.000 dinara. Na veliko je cena upola niža. Jedva sam čekao da otvorim lokal, jer samo prodavao stvari samo putem interneta od kada mi je izgoreo lokal u starom tržnom centru. Imaćemo i akcije i popuste na količinu, svašta smo spremili za naše kupce - kazao nam je Pjao.

Odmah po otvaranju u tržni centar se uputila i Radojka Ilić (68) koja stanuje u blizini. Kako ističe ova penzionerka, mesecima je čekala na njegovo otvaranje.

- Vredelo je čekati. Ovde zaista ima svega od igle do lokomotive. Kinezi su me oduševili jer su u svakoj radnji priredili zakusku za mušterije. Pazarila sam tiganj i šerpu za po 1.500 dinara. Cene nisu loše, ima dosta proizvoda koji se prodaju na Temu i Aliekspresu - kazala nam je Radojka.

Svečanom otvaranju Evroazijskom tržnom centru na Novom Beogradu prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador Kine Li Mingom, kao i predstavnici Vlade Srbije, pokrajinske Vlade, grada Beograda i Novog Beograda, Kineskog kulturnog centra i kompanije "Eurasia Trejd Center".

Vesić je istakao da beogradski Kinezi izgradnjom ovog tržnog centra, nisu mogli da pruže lepši poklon povodom 75 godina od osnivanja Narodne Republike Kine, kako Beogradu tako i Kini.

- Na 75-godišnjicu svog postojanja ulazite sa čvrstim, nepokolebljivim prijateljstvom sa Srbijom i to je najvažnije dostignuće koje su postigli naša dva predsednika, Vučić i Si. Srbija, kao mala zemlja je ponosna na međusobnu saradnju i prijateljstvo. Zahvalni smo jer nas poštujete, jer svoje prijateljstvo ne uslovljavate nikakvim političkim ustupcima već se trudite da tradicionalno i dosledno poštujete naš teritorijalni integritet i naše interese - naveo je Vesić.


Visoki standardi


Ministar je dodao da će u nedelju biti prvi let Er Srbije izmedu Beograda i Guangdžoua, a da će od naredne godine biti i direktan let na liniji Beograd - Šangaj.

- Pre nekoliko godina se desio požar u kineskom tržnom centru, nakon čega je grupa kineskih investitora zatražila kupovinu zemlje kako bi izgradili novi, moderan, tržni centar. Ovaj centar je urađen po svim standardima, kako bezbednosnim, tako i po onim koji je dobar za posetioce, za prodavce i ponos je za kinesku zajednicu u Beogradu. Ovo je dokaz da kineska zajednicu u Beogradu napreduje i zahvalio prisutnima što su postali deo našeg društva - kazao je Vesić.

Podsetimo, u prethodne dve godine, stari kineski centar goreo je dva puta, a sada je, prema rečima nadležnih, građen prema svim standardima bezbednosti. Inače, pored kineskih, brojni su i domaći zakupci u novom tržnom centru, a pored raznih vrsta roba u ponudi su i uslužne radnje, kafići, menjačnice, a na prvom spratu smeštena je i čitava sekcija za pripremu i prodaju kineske hrane. Sa većim prostorom i prezentacija robe je na mnogo višem nivou, sa brojnim primerima uređenih i dekorisanih lokala za prodaju tipske robe.

 

Tagovi: