27.09.2024.

14:37

Foto: Youtube/Printscreen/ Info LIGA Ivanjica

Vesti

Mali Nikola iz Ivanjice održao čas humanosti! Našao ga u šumi i sada su nerazdvojni

Nikola je je bez razmišljanja lane poneo kući i uz puno ljubavi i truda, udahnu mu nov, bezbrižan život.

- Ja sam ga tu uhvatio i ono je tek tad počelo da pišti. Doneli smo ga kući i bilo je tu možda dvadesetak dana. Svaku noć sam ustajao na svaka dva-tri sata da ga hranim. Prvo nije hteo da jede, jer nije mogao da navikne. Posle sam u neku posudicu stavio mleko, tada je počela lepo da jede i lepo je porasla, prešla na vodu i travu, sada ne pije više mleko. Posle sam ga prebacio u štalu i sada je poraslo baš. Samo sa mnom se igra i na mene je navikao - objašnjava Nikola.

Bambika, kako je Nikola nazvao svog kućnog ljubimca, nema roditelje, ali se pokraj njega oseća bezbrižno i voljeno i svaki dan, kada se vraća iz škole, beskrajno mu se obraduje.

- Ja kad uđem u štalu, ona je puna sreće. Počne da se igra i pišti kada izađem. Neće da pobegne, obično je oko mene i čim se uplaši, beži u štalu. Zna gde je sigurno. Planiram da je pustim u prirodu kad poraste, kad bude velika srna - kaže dečak.

Iako za ove životinje važi pravilo da su veoma bojažljive zahvaljujući porodici Todorović Bambika je postala veoma pitoma pa se odlično slaže i sa Nikolinim drugarima.

- Bilo je prelepo iskustvo, nismo da sada imali priliku da tako vidimo divlju životinju, ali kao da nije divlja! Bila je baš pitoma i igrala se sa nama, hranili smo je, trčala je kad nas je videla i nije se plašila ni malo - priznaje Nikolina drugarica Rada Tomić.

Profesorka srpskog jezika i književnosti, Marija Vuković Đedović, kaže da je za decu veoma važno druženje sa životinjama i prirodom.

- Deca iz seoske sredine imaju tu sreću da odrastaju u neposrednom kontaktu sa prirodom. Oni se od malena, ne samo u kući već i u školi uče da tu prirodu poštuju i da rastu zajedno sa životinjama koje ih okružuju. Na časovima često razgovaramo o lepotama prirode i snazi koju ona ima da nas inspiriše da budemo bolja bića. Odnos ovog dečaka sa životinjom svedoči o našoj potrebi da održavamo blizak odnos sa prirodom i da je lepšu predamo budućim generacijama - kaže Vuković Đedović.

Bambika je već četiri meseca u porodici Todorović. Ubrzo će izrasti u lepu srnu koja će možda potražiti život u svom prirodnom okruženju, ali je sigurno da ljubav i pažnju sa kojom je odgajana u porodici Todorović nikada neće zaboraviti.