28.09.2024.

09:55

Foto: Shutterstock

Vesti

Deca nam imaju odnose pre 12. godine! Ovo je rešenje - izjava stručnjaka šokirala roditelje

Ovi podaci pokreću pitanje kada će se konačno seksualno obrazovanje uvrstiti u školske programe kako bi se deca na vreme edukovala.

Ginekološkinja dr Ana Mitrović i Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra u "Jutro na Blic" govorile su o ovoj, za mnoge i dalje kontroverznoj temi.

Skoro četvrtina adolescenata stupila je u seksualne odnose pre 12. godine! Međutim, veliki problem predstavlja to što su informacije o seksualnosti, koje mladi dobijaju i to veoma često preko društvenih mreža i medija, upitnog kvaliteta, ističe dr Ana Mitrović.

Gosti napominju da roditelji danas ne razgovaraju sa decom o seksualnim navikama, kontracepciji i svemu što je vezano za seksualni život, ali ni institucije u kojima bi mogli da dobijaju takve informacije danas ne postoje ili postoje sporadično.

Prema rečima Tanje Ignjatović, granica kada bi trebalo sa decom razgovarati o ovoj temi sve je niža.

- Devojčice sada dobijaju menstruaciju sa 10 godina, sve se nekako spušta na niže nivoe i treba razgovor pomeriti i imati i poverenje i dobre informacije. Obrazovanje i svi koji se bave obrazovnom politikom veoma je važno! Mi u zakonima i strategijama već odavno imamo obavezu da država uvede ove programe na jedan vrlo sistematičan način. Treba odrediti gde će se učiti, na kom času i kada će se učiti. Ne možemo decu u osmom razredu učiti o tome, mora dosta ranije. Na prilagođen način. Mi očekujemo da to priča nastavnik biologije, ali i razredne starešine, kao i psiholozi i pedagozi - kaže Tanja Ignjatović.

Napominje da je veoma važno da imamo utvrđen sistem kada je u pitanju seksualno obrazovanje, kako se deca ne bi edukovala na internetu i putem pornografije.

Kod roditelja se priča na ovoj temi završava sa - "pamet u glavu" i ne ide se u potrebne detalje zbog neprijatnosti!

pak, kao dobre primere da se deci predstavi ova ne tako lagodna tema, gošće "Jutra na Blic" preporučile su edukativne knjige.

- U mojoj kući je postojala "Enciklopedija seksualnog obrazovanja"! Takođe, kupovala sam i "Se*s za početnike", jedna izdavačka kuća je imala jednu jako lepo ilustrovanu i do detalja objašnjenu slikovnicu i ja sam to samo ostavila na stolu. Sećam se da su deca koja su dolazila kod mog sestrića bila vrlo iznenađena što on ima tu knjigu, što znači da oni to u svojim kućama nisu imali! Mislim da je to isto dobar način da se deci predstavi ova tema - kaže Tanja Ignjatović.

Ignjatović navodi i primer dokumentarnog filma u kome se sa decom razgovara o filozofiji i pita se, zašto se ne bi sa tako mladima govorilo i o nekim praktičnijim stvarima poput seksualnog obrazovanja.

Seksualno obrazovanje se veoma često percipira kao seksualizacija dece, međutim, to nije tako, kažu stručnjaci. Ovo je zaštita dece, podvlače!

- Ako ih učimo o tome ko sme, ko ne sme da nas dira i gde. Šta je zdravo vođenje ljubavi, šta je željena, a šta neželjena trudnoća. Edukacija će čak i kod najmlađih članova društva doneti odluku da li će i kako će se prepuštati tome. To je jako važno. Otvorena priča o ovome ne promoviše seks i rano stupanje u seksualne odnose, promoviše zaštitu seksualno reproduktivnog zdravlja pojedinca i naše nacije - kaže doktorka Mitrović.