Autor: Informer.rs

29.09.2024.

10:24 >> 15:05

Foto: Peđa Milosavljević

Vesti

Zbor Krajišnika i prijatelja u Kovilovu! Premijer Vučević održao snažan govor posvećen svim Srbima! (VIDEO)

Na skupu u Kovilovu organizuje se i sportsko-rekreativna manifestacija "Krajiški višeboj", a očekuju se i mnogobrojni gosti. Podsećamo, čitav događaj možete pratiti uživo tokom celog dana samo na Informer TV.

Glavna zvezda ove manifestacije biće čuveni Baja Mali Knindža!

Počeo koncert Goci benda!

Deo vesele atmosfere možete pogledati ispod:

Zbor jedinstva srpskog naroda


Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, navela je da ova manifestacija pokazuje jedinstvo srpskog naroda,

- Ova manifestacija spaja tradiciju srpskog naroda. Ovakve manifestacije trebaju da se održavaju. Vojvodina odakle sam ja ima veoma isprepletanu istoriju. Pokazali smo našu tradiciju i nasleđe srpskog naroda, ali i jedinstvo sa svih srpskih teritorija. Predsednik Vučić ulaže napor da se nikada ne zaborave sve granice Srbije, ali i da se čuva naša tradicija i pismo - istakla je Maja Gojković.

Vučević: Ne smete da se delite

Premijer Miloš Vučević održao je govor na Zboru Krajišnika, u kome je poručio Srbima da su jedinstvo, tradicija i sve srpske zemlje veoma bitne za naš narod.

- Pomaže Bog. Drago mi je što čuvate ono što jesmo i naše pismo, veru i koren. Danas zahvaljujući organizatorima znamo da nismo zaboravili Krajinu, Crnu Goru, Hercegovinu i Kosova i Metohije. Gde god je naš narod živeo mi ćemo ga negovati. Iz tih krajeva došao je Nikola Tesla, ali i Milutin Milanković. Veliki pozdrav za Srbe sa Kosova i Metohije. Vama iz Republike Srpske da kažem, da ne smete da se delite - kazao je Vučević. 

Ekipa Banije pobedila u navlačenju konopca!

Višeboj između ostalog podrazumeva navlačenje kanapa, bacanje kamena sa ramena, ali i mnoge druge igre. Informer je ispratio finale ovog takmičenja gde je ubedljivu pobedu odnela ekipa Banije.

Ekipa Republike Srpske je osvojila treće mesto u navlačenju kanapa. U finalu između Banije i Like pobedila je ekipa Banije.

Informer

Nikola Čović iz pobedničke ekipe Banije otkrio je koja je tajna pobede u navlačenju konopca.

- Očekivano je ove godine niko nije mogao da nas pobedi. Janjetina i prasetina su priprema za ovo takmičenje. Ove godine ćemo sve pobediti, imamo i specijalnog kolegu za trku džakova - kazao je Čović. 

Ne odričemo se Banije, Dalmacije, Like i Korduna

Premijer Miloš Vučević ističe da je krajiški narod doživeo užasne zločine kroz istoriju, ali i da Srbija nikada neće da se odrekne autohtonih srpskih delova Dalmacije, Like, Korduna i Banije.

- Generalno je važno da čuvamo sve što je bitno za naš narod. Nemamo prava da predamo ono što je naše. Krajiški narod je srpski narod, to je narod koji je doživeo užasne zločine i u Drugom svetskom ratu i u Bljesku i Oluji devedesetih godina. Mi se ne odričemo Banije, Dalmacije, Like i Korduna, jer je tu autohton srpski narod. Nismo protiv nikoga i nemamo teritorijalne pretendencije. Ne može ni kiša ništa da nam uradi. Radujem se da vidim ljude i da pričam sa njima - rekao je Vučević.

Premijer dodaje i da Srbi ne smeju da zaborave krajišku kulturu.

Mi smo krajiškom narodu rešavali krov nad glavom i ostaje nam još neke ugrožene delove naroda da obezbedimo. Najveći broj nestalih tokom rata je srpske nacionalnosti. Dan danas imamo optužbe. Srbija je primila svoj narod u svoju maticu, ali ne smemo da zaboravimo krajišku kulturu, pa i Milutina Milankovića, koji je sa tih prostora - rekao je Vučević.

Starović: Ovo je veliki skup tradicije Srba

Nemanja Starović, ministar za rad i zapošljavanje ističe da je ovo bitna manifestacija i divan skup tradicije Srba sa srpskih prostora.

- Meni je veliko zadovoljstvo i čast što sam dobio poziv danas. Mislim da je ovo divna manifestacija imamo sportska takmičenja, prehranbene proizvode, kulturno umetnička društva. Ovo je veliki skup tradicije Srba sa svih vekovnih ognjišta. Srpska kultura je uspela da prevaziđe sve nedaće koje su nas zadesile - kazao je Starović.

Drina nije granica

Žika Ivanović, predsednik Udruženja crvenih beretki ističe da su crvene beretke uvek branile i pomagale svoj narod ma gde god bio.

- Ovo udruženje je osnovano od crvenih beretki koje su bile uvek tamo gde je trebalo na braniku otadžbine. Godine su nas sustigle pa pomažemo humanitarno borcima i ljudima kojima je potreban pomoć. Mi smo prisutni u svim manifestacijama koje predstavljaju srpstvo. Mi smo došli da osvojimo prvo mesto u višeboju - rekao je Ivanović. 

Ivan Antić predsednik udruženja "Košare", kaže da je danas velika čast za svakog Srbina, ali i da Drina nije granica.

- Uvek idemo na ovakve manifestacije i ovo je velika čast za nas, jer tako spašavamo od zaborava borce koje su pali za svoju zemlju. Drina nije granica, samo geografski objekat - rekao je Antić.

Sva dešavanja sa skupa obavezno gledajte na našoj televiziji i to možete učiniti klikom OVDE.