29.09.2024.

12:27

Foto: Shuterstock/Informer

Vesti

Nenezić: Povećanje minimalca će pogurati ostale zarade,pooštriti kontrolu bolovanja

Kada se podigne minimalna cena rada podižu se uglavnom i zarade i mi poslodavci smatramo da je to dobro, istakao je Nenezić za RTS.

"Privreda Srbije svakim danom je sve jača i jača. Raste zaposlenost, raste broj privrednih subjekata, raste i plata radnicima koji su zaposleni", naveo je on i poručio da su uspeli da se glas poslodavaca čuje.

Nenezić kaže da će sigurno i ostale zarade da krenu napred, odnosno da se povećaju zbog povećanja minimalca.

"Mnoge kompanije, mnoge firme, institucije su vezane za takav sistem da kada se podigne minimalna cena rada podižu se uglavnom i zarade i mi poslodavci smatramo da je to dobro", ukazao je Nenezić.

Na pitanje kako planiraju da spreče zloupotrebu bolovanja, kaže da je to izuzetno bitno pitanje i jedna bolna tačka na kojoj treba da rade i poslodavci, i sindikati, i Vlada Republike Srbije sa resornim Ministarstvima, ali i sa ostalima.

"Konkretna rešenja, predlozi poslodavaca su da se naravno pre svega pooštri kontrola bolovanja. Naročito je prisutno u malim sredinama gde dođe radnik kod lekara koji ga zna i traži da mu napiše bolovanje. I to je javna tajna da se to tako radi", napomenuo je Nenezić.