30.09.2024.

12:16

Foto: printscreen

Vesti

Naučnici "preokrenuli" dijabetes tip 1: Devojka (25) nakon samo tri meseca od terapije reprogramiranih matičnih ćelija videla prve rezultate

Devojka stara svega 25 godina koja boluje od dijabetesa tip 1, počela je da proizvodi insulin već tri meseca nakon što je primila transplantaciju reprogramiranih matičnih ćelija, objavljena je studija u časopisu "Cell".

Ona je time postala prva osoba lečena beta ćelijama, proizvedenim iz njenog vlastitog organizma.

Ona, nakon godinu dana od transplantacije, navodi da uživa u hrani, dok hirurg potvrđuje da su rezultati ovog lečenja i više nego neverovatni!

- U potpunosti su preokrenuli dijabetes kod pacijenta, koji je prethodno zahtevao znatne količine insulina - rekao je on.

Dva i po meseca nakon izvršenog zahvata, proizvodila je dovoljno insulina da živi bez potrebe za dopunama, a taj nivo proizvodnje je zadržala više od godinu dana, prenosi Klix.ba.

Kineski istraživači su izvršili reverzni inženjering pacijentovih vlastitih tkiva kako bi proizveli pluripotentne matične ćelije koje su potom hemijski reprogramirali da formiraju beta ćelije.

Naučnicima je prvi pacijent ovog tipa bio muškarac, star 59 godina, čiji je organizam takođe nakon tri meseca proizvodio insulin, a već nakon četvrtog meseca je imao glikemijski raspon koji je bio 98 odsto sličan onom kod ljudi koji nisu dijabetičari.