30.09.2024.

13:53

Foto: N.M.

Vesti

Veliko istraživanje pacijenta o inovativnim terapijama u Srbiji: "Ovi lekovi dokazano spašavaju živote"

Istraživanje je sprovedeno na prigodnom uzorku pacijenata koji su članovi ili povezani sa udruženjima pacijenta. Udruženja pacijenata su pozivala svoje članove da učestvuju u istraživanju. U istraživanju je prema rečima Sava Pilipovića predsednika ovog udruženja učestvovalo 220 ispitanika iz 10 udruženja pacijenata i ono je sprovedeno krajem avgusta i početkom septembra 2024. godine.

- Situacija je bolja u smislu toga da imamo više lekova, ali i dalje ih fali. Predsednik Vučić je kada je izlagao četvorogodišnji plan rekao da će godišnje biti izdvajano 50 miliona evra za inovativne lekove. To je super i mi se zahvaljujemo predsedniku i direktorki RFZO Sanji Radojević Škodrić - kazao je Polipović.

On je naveo da čak 87,7% pacijenata ocenjuje da je delimično ili potpuno upoznato sa pravima koja im kao pacijentima pripadaju, u poređenju sa 82.5% u 2023. godini.

- Informacije o pravima koja im pripadaju pacijenti dobijaju od lekara (24,1%), udruženja pacijenata (32,7%) i drugih pacijenata (17,3%) - kazao je Pilipović.

Kako ističe gotovo dve trećine učesnika istraživanja navelo je da im je na postojanje inovativne terapije u Srbiji ukazao njihov lekar, dok je četvrtina njih od lekara dobila informaciju o postojanju takve terapije u inostranstvu.

Informer

 

- Informacije vezane za inovativne terapije se u najvećoj meri dobijaju od udruženja pacijenata (27,2%), drugih pacijenata (23,7%) i lekara specijalista (18,6%). Kada se govori o poverenju u izvore informacija, ono je dominantno vezano za predstavnike medicinske profesije (37,2%), udruženje (25,4%), dok je nešto niže u neformalne kanale odnosno druge pacijente (21.6%) - naveo je Pilipović.
On je istakao da su učesnici istraživanja u velikoj meri (69,1%) upoznati sa postojanjem udruženja obolelih od njihove bolesti.

- Značaj rada udruženja se prvenstveno vezuje za međusobnu solidarnost i podršku, zatim dobijanje informacija o načinima lečenja i terapija, i u nešto manjoj meri predstavljanjem glasa pacijenata, odnosno zalaganjem za njihova prava. Inovativne terapije koristi 18,6% učesnika istraživanja, dok je sa postojanjem inovativne terapije za njihovu bolest upoznato 57,1% anketiranih. Većina (85,4%) pacijenata koji koriste inovativnu terapiju je ocenjuju kao efikasnu. 65,3% pacijenata koji koriste inovativne terapije na dobijanje terapije odlaze sopstvenim vozilom, dok svega 2% pacijenata koristi prevoz medicinske ustanove - kazao je predsednik Udruženja pacijenata Srbije.
Deo troškova nastalih usled korišćenja inovativne terapije pokriva RFZO i to u najvećoj meri troškove prevoza pacijenta (16,9%), troškove ishrane pacijenta i pratilaca (20,8%) i troškove smeštaja pacijenta (8,6%).

Informer

 

Dr Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekoava – INOVIA kaže da 65 odsto pacijenata iz unutrašnjosti na terapije u veći centar odlazi sopstvenim prevozom dok svega dva osto koristi prevoz medicinskih ustanova.

Maja Marković – predsednica Udruženja Lipa kaže da je dobro što su pacijenti svesni koliko su inovativni lekovi dostupni kod nas i u regionu.

- Stepen nivoa svesti je podignut. Ukoliko se pacijentima koji boluju od najtežih hematoloških oboljenja da inovativna terapija na vreme onda on živi i ta bolest postaje hronična. Sa inovativnim terapijama je moguće omogućiti i bolji kvalitet života našim pacijentima. Izbećićemo i mnoge neželjene efekte koje standardne terapije izazivaju - kazala je Markovićeva.

Informer

 

Aleksandra Hadži Manić, predsednica Udruženja Žuta mrlja kaže da je samo jedna dijagnoza teške oftalmološke bolesti na listi za inovativnu terapiju.

- Imamo sjajnu saradnju sa RFZO i sa lekarima, ali budžet za oftalmološke bolesti je zaista nizak. Nadamo se da će veći broj inovativnih lekova kao i kvalitet života oftalmoloških pacijenata biti na višem nivou - kazala je Hadži Manićeva.

Dr Nikola Beljić, član Upravnog odbora Udruženja pacijenata Srbije kaže da se u Srbiji najviše umire od raka pluća, a da je ovaj karcionom dominantan i u svetu.

- Sedam hiljada ljudi oboli, a preko 4.000 premine od ovog karcinoma. Imamo 13 smrti dnevno od ove bolesti. Ipak, došlo je do proširenja liste inovativnih terapija za karcinom pluća - kazao je Beljić.