01.10.2024.

16:28

Foto: Pixabay

Vesti

Poražavajuća statistika sa srpskih puteva: Starije osobe spadaju u najugroženije učesnike u saobraćaju

- Međutim, ovaj dan nije samo podsetnik na njihov neprocenjiv doprinos, već i na brigu koju moramo pokazati prema njihovoj bezbednosti, posebno u saobraćaju. Nažalost, starije osobe spadaju u najugroženije učesnike u saobraćaju. Statistike govore da je svako treće poginulo lice i svako peto teško povređeno lice u saobraćajnim nezgodama starije od 65 godina. Samo u Republici Srbiji svake godine preko 150 naših najstarijih sugrađana izgubi život u saobraćaju, dok više od 700 zadobije teške telesne povrede - navedeno je u saopštenju MUP-a.

Kako najavljuju, tokom ove nedelje, pripadnici saobraćajne policije sprovodiće niz preventivnih aktivnosti kako bi se unapredila bezbednost starijih osoba.

- Istovremeno, preduzimaće se pojačane kontrole u saobraćaju i sankcionisati prekršaji koji ugrožavaju bezbednost naših najstarijih, posebno kao pešaka. Uvek imajmo na umu da svaki trenutak pažnje može značiti jedan spasen život. Čuvajmo naše najstarije, jer je njihovo iskustvo naša prošlost, a njihova bezbednost je naša odgovornost za budućnost. Zajedno možemo učiniti da svaki korak bude siguran - navedeno je u objavi MUP-a na Instagramu.