01.10.2024.

18:42

Foto: Shutterstock

Vesti

Jasmina je majka hrabrost! Donirala sinu bubreg nakon 9 godina borbe - on je sada zdrav i srećan dečak

Jasmina Miljković je majka koja je prošle godine donirala bubreg svom sinu Borisu, kao i članica udruženja dece bubrežnih bolesnika i transplantiraniih osoba "Sve za osmeh".

Svoju priču je podelila na konferenciji za medije, povodom obeležavanja Evropskog dana donora.

- Srećna je žena koja se ostvari u ulozi majke, naročito ako dobije drugu šansu da omogući detetu koje je bilo bolesno od autoimune bolesti da nastavi normalno da živi kao i svi njegovi vršnjaci. Činjenica da je njegov život u mojim rukama i da isključivo zavisi od aparata za peritoneumsku dijalizu, na koji je bio priključen dnevno od 12 do 17 sati, ne dovodi u pitanje kako ću i da li ću moći, nego ja to mogu i moram za moje dete - ističe Jasmina.

Jasmina priča da je njihova borba trajala punih devet godina.

- Put od saznanja, prihvatanja, lečenja i izlečenja trajao je punih 9 godina i bio je pun straha, neizvesnosti, ali i nade da će na kraju sve biti dobro. Zahvaljujući Univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršova, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, inostranom timu, timu nefrologije, hirurgije, urologije i psihologa, Boris je sada zdrav dečak koji sutra puni 12 godina - rekla je.

U Srbiji trenutno oko 2.000 ljudi čeka na transplantaciju organa. Među njima je i četrdesetoro dece koja čekaju transplantaciju bubrega.

Od početka 2024. godine, urađene su 22 donacije od strane preminulih donora, i to 10 bubrega, 6 rožnjača, 3 jetre i 3 srca.