01.10.2024.

19:07

Foto: Shutterstock

Vesti

Trend zavladao i kod nas! Poslodavci nude mnoge pogodnosti zaposlenima, a mladi od njih traže samo jedno

Mlađim generacijama se rad od kuće dopada više od onog u službenoj prostoriji, rekao je Miloš Turinski iz Infostuda.

- Mlađe generacije, rođene početkom 2000-ih, odrasle su na internetu, mobilnom telefonu, tabletu, laptopu. Njih teško možete da ubedite da neki posao koji se radi iz kancelarije ne može da se uradi s nekog drugog mesta - ukazuje Turinski.

Kako bi privukli zainteresovane za rad, mnoge kompanije nude pogodnosti hibridnog modela rada. Osim toga, nude se i teretana, besplatan ručak na poslu i drugo, kako bi radno mesto bilo primamljivije. 

Mlađim generacijama je, međutim, privlačan samo rad od kuće.

Miloš Turinski je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da mlađe generacije imaju tendenciju da traže fleksibilnije radne uslove, uključujući rad od kuće i balans između privatnog i poslovnog života. 

- Rođeni početkom 2000. odrasli su na internetu, mobilnom telefonu, tabletu, laptopu. Njih teško možete da ubedite da neki posao koji se radi iz kancelarije ne može da se uradi s nekog drugog mesta - ukazuje Turinski. 

Mladi traže upravo te fleksibilnosti od poslodavca, dodaje on, kao što je radno vreme zato što im je veoma stalo da balansa između privatnog i poslovnog, a pandemija nam jeste zaista omogućila bar da testiramo rad od kuće.

- Hibridni rad se zadržao u kompanijama – par dana u nedelji radi se od kuće, par dana u kancelariji zato što je ipak neophodno da imate neki živi kontakt s kolegom, timom s kojim radite, da osetite i vi da ste jednostavno deo neke šire grupe - navodi Turinski za RTS.

Fleksibilnost u modelu rada u radnom vremenu nešto je što mladi traže, ali mnogi poslodavci to ne mogu da ispune.

- Poslodavci moraju da shvate da je ovo novo vreme, tako da moramo da radimo na prilogođavanju između novih generacija koje dolaze i poslodavaca koji nude određene radne uslove - ukazuje Turinski.

Ističe da su dosadašnja istraživanja pokazala da je na mnogim radnim mestima čak i produktivnost mnogo veća tokom rada od kuće. 

Valjda zato što su ljudi opušteniji, zato što znaju da treba da se posvete radu u određenom vremenu koje je potrebno da se završi posao i da teže ciljevima koji su im u rasporedu, zaključio je gost Jutarnjeg programa.