01.10.2024.

19:11

Foto: Masha Bandjur

Vesti

Simptomi isti, ordinacije pune: Decu kosi virus, pedijatar otkriva kako ga pobediti

Prema njegovim rečima, uglavnom se radi o deci predškolskog uzrasta, mada ima i školske dece sa ovom simptomatologijom.

"Preležao je infekciju, sad je opet bolestan"

- Problem je što se rino virus jako brzo širi i daje kratak imunitet, tako da, kada neko oboli od nekog virusa, on ima imunitet koji traje neko kratko vreme, a posle toga se ponovo razboli. Zato često čujemo "preležao je infekciju, sad je opet bolestan" - kaže dr Milićević.

Da se virus ne bi vraćao, najbitnije je da se dece dobro izleče, što, između ostalog, podrazumeva i dobar odmor.

Informer

- U tom slučaju, imunitet neće biti tako kratak - napominje Milićević i dodaje:

"Najvažnije je da dete ostane kod kuće, da ne ide u kolektiv, nebitno da li je škola ili vrtić, da pije topao čaj, i da miruje. Ne treba odmah davati antibiotike, a ukoliko je povišena, treba davati lekove za temperaturu, i fiziološki rastvor u nosić da bi dete moglo da diše. Treba im davati što više vitamina, odnosno voća, da bi im imunitet ojačao, i treba što više da spavaju, takože zbog imuniteta. Večito deficitaran san obara imuni sistem".

Kada se javiti lekaru

U prva dva do tri dana, prema njegovim rečima, ukoliko temperatura nije mnogo visoka ne treba se javljati lekaru.

- Ali, ako je temperatura baš visoka, ako je dete lošeg opšteg stanja, ako istovremeno povraća i ima dijareju, onda se treba javiti lekaru i ranije - savetuje sagovornik "Blica".

Kako kaže, pored rino virusa, ima dosta i stomačnih - rote i adenovirusa, koji se takođe prilično prenose, pa ima dosta deca sa dijarejeom.

Probleme imaju i mali astmatičari

Sezona je i varičele, ovčijih boginja, a reaguju i mali astmatičari.

- Promena vremena zajedno sa virusima dovodi do toga da pacijenti koji imaju osetljive bronhije, imaju astmu, otežano dišu i da im svira u plućima. Kod male dece dovoljan je mali otok disajnih puteva da se pojave problemi, a to je pogotovo izraženo kod beba - kaže Milićević.

Primećuje da je jako nezgodno vreme za oblačenje, s obzirom na to da je ujutro hladnije a kasnije otopli, što zbunjuje i roditelje kako decu da obuku, pa se ona prehlade.