02.10.2024.

12:22

Foto: Shutterstock

Vesti

Zastrašujuće prognoze posle novog sukoba na Bliskom istoku: Nafta skače na 100 dolara, gorivo će poskupeti i u Srbiji

Prema njegovom mišljenju, u sukob je sada direktno uključen i Iran, čime je ugroženo do četiri odsto globalne ponude nafte, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Napad na Iran ili strože sankcije protiv ove zemlje bi mogli da znatno podignu svetske cene energenata, dodaje Kavonik. Izrael razmatra odgovor na raketne udare Teherana i mogao bi da uzvrati napadima na iransku naftnu infrastrukturu, navode analitičari. Prema podacima sa berzi, sirova nafta je u 8.45 sati poskupela za 1,78 odsto na 71,075 dolara po barelu, a cena nafte Brent za 1,62 odsto na 74,752 dolara po barelu.

Izrael je sada usmerio pažnju ka Libanu i Iranu, tako da rat ulazi u novu fazu koja se više odnosi na energetiku, dodaje predsednik konsultanstke kuće Rapidian enerdži grup Bob Mekneli.

Da će posle eskalacije sukoba na Bliskom istoku, ceo svet biti u problemu, kada je cena nafte u pitanju, potvrđuje za Informer i Nebojša Atanacković, stručnjak za naftu.

- Kada se u svetu neki od tih večlikih igrača samo nakašlje, ceo svet se razboli, tako da će i ovaj sukob koji se sada rasplamsao na Bliskom istoku sigurno ostaviti velike posledice po ekonomiju i posebno će se odraziti na cene nafte. Cena ovog energenta je već u porastu, a ne deluju neverovatno i prognoze da može da poraste i do 100 dolara za barel, a to je već veliki skok - ističe Atanacković.

On navodi da, drugi veliki proizvođači mogu da povećanjem proizvodnje, spreče veliki skok cena, ali dodaje da je pitanje, koliko im je to u interesu.

- U svakom slučaju, ako cena nafte bude skakala, skočiće i cene derivata, benzina i dizela i kod nas i taj skok cena će biti u direktnoj vezi sa sukobom na Bliskom istoku