02.10.2024.

14:26

Foto: Marina Jančević

Vesti

Garantovan najviši nivo zaštite: Jovanović pozvao državna preduzeća da čuvaju podatke u Državnom data centru

„EPS je prva državna kompanija, ali ne samo kompanija, veći institucija koja deponuje sigurnosnu kopiju kritičnihinformacionih sistema u Državnom Data centru. Na ovajnačin EPS će imati najviši nivo zaštite kritičneinformacione strukture, softvera koji su od vitalnoginteresa za rad kompanije, što za građane i privredu značidodatnu sigurnost usluga koje EPS pruža svojimkupcima", rekla je ministarka Đedović Handanović. 

Ona je dodala da Ministarstvo rudarstva i energetike prepoznaje značaj informacionih sistema i novih tehnologija na koje se sve više oslanjaju i proizvodnja i celokupno poslovanje energetskog sektora Srbije.

„Ova praksa može i mora da se primeni, kako u ostatku energetskog sektora, tako i u ostalim sektorima koji su deo kritične infrastrukture Republike Srbije", naglasila jeministarka.

Direktor Кancelarije za IT i eUpravu, dr Mihailo Jovanović, je ovom prilikom pozvao i sva ostala državna preduzeća da skladište svoje podatke u Državnom data centru u Кragujevcu i rekao da je ovo veoma značajan korak koji osigurava da će izvorni kod ovih sistema biti sačuvanu zaštićenom i bezbednom okruženju, u skladu sa najvišim standardima i propisanim politikama.

Informer

 

„Bitno je da u državi radimo na ovoj praksi, takoreći obavezi da su državna preduzeća dužna da izvorne kod ove svojih sistema čuvaju u Državnom data centru.  U 21. veku kada su podaci sve, tu praksu moramo nastaviti i ja ću se zalagati da Кancelarija za IT i eUpravu donese i odgovarajuću zakonsku osnovu i regulativu koja će propisati kao obavezu svim državnim preduzećima da ovo urade“, istakao je direktor Jovanović i dodao da je Državni data centar u Кragujevcu prvi u istočnoj i jugoistočnoj Evropi sa sertifikatom EN 50600 za klasu 4, što je dokaz da je data centar izgrađen po najvišim standardima i da posluje na najvišem nivou bezbednosti uslučaju rizika, te zbog toga predstavlja najsigurnije mesto za čuvanje podataka u ovom delu Evrope.

Dušan Živković, generalni direktor EPS AD, istakao jeda na ovaj način kompanija ide korak dalje u osiguranju stabilnog i sigurnog snabdevanja električnom energijom. 

„Deponovanjem izvornog softverskog koda ključnih sistema, garantujemo da ćemo, u slučaju bilo kakvih promena ili izazova, imati pristup tehnologiji koja obezbeđuje kontinuitet usluga. EPS će nastaviti da ulaže ubezbednost i stabilnost svih svojih sistema, kako proizvodnih tako i poslovnih informaciono-upravljačkihsistema ", rekao je Živković.

U Кragujevcu su danas potpisana četiri ugovora: Ugovor odeponovanju između EPS AD, FADATA doo i Data Cloud Technology doo Кragujevac, Ugovor o deponovanju izvornog koda između EPS AD i FADATA doo Beograd, Ugovor odeponovanju između EPS AD, ENERGOSOFT ITSS doo Beograd i Data Cloud Technology doo Кragujevac i Ugovor odeponovanju izvornog koda između EPS AD i ENERGOSOFT ITSS doo Beograd.

Ugovore su potpisali direktor Data Cloud Technology, Danilo Savić, generalni direktor EPS AD, Dušan Živković, izvršna direktorka FADATA, Nataša Zorić Кolaro i direktor ENERGOSOFT ITSS, Jovanka Glavinić.Potpisivanju je prisustvovao i gradonačelnik Кragujevca, Nikola Dašić.