03.10.2024.

11:00

Foto: Miloš Rafailović/printscreen

Vesti

Imaju finansijski monopol u Srbiji, rade na štetu malih proizvođača -Predsednik Unije pekara Srbije otvoreno o poslovanju "Don Dona"

Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije za Informer navodi da je "Don Don" trenutno najjača firma u Srbiji kada je u pitanju proizvodnja i prodaja hleba i pekarskih proizvoda. Kako objašnjava Don Don ima finansijski monopol, što se odražava na gotovo gušenje malih proizvođača hleba koji ne mogu da se takmiče sa ovom firmom.

- Evidentno je da "Don Don" preuzima deo tržišta. Lokalni snabdevači hleba ne mogu da trpe ovoliki uticaj ove kompanije. Oni malom cenom uništavaju domaće pekare i one ne mogu da se bore sa Don Donom. Ako ovako nastavi, Don Don će ugasiti ostale pekare i preuzeti celo tržište - kaže Pralica.

Don Don ima i veliki izvoz prekarskih proizvoda u inostranstvo. Procene su da izvezu 100.000 hleba i čak 700.000 somuna. Kako objašnjava predsednik Unije pekara Srbije ovo udruženje će se uskoro obratiti Komisiji za monopol.

- Tražićemo da se u našu zakonsku regulativu uvede pravilo da u marketina mora da se prodaje hleb i slični proizvodi od dva, tri dobavljača. S tim da jedan proizvođač ne može da pređe 30 odsto pekarskih proizvoda u ponudi. Ako se nešto ne učini, Don Don će vremenom preuzeti deo po deo srpskog tržišta hleba - kaže Pralica.

Podsećamo, glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević je skrenuo pažnju javnosti na poslovanje kompanije Don Don u Srbiji.

Kada su u pitanju proizvodi koji nisu hleb, oni to zovu pekarska konfekcija,  vlasnik Don Dona Slovenac Aleš Mozetić je već monopolista. Ovaj čovek kontroliše srpsko tržište pogačica, kifli, đevreka - objasnio je na sebi svojstven način Vučićević.

Prema njegovim rečima, najveći lanci pekara u Beogradu su u njegovom vlastištvu.

- Čovek sada prljavim igrama hoće da preuzme i ostatak tržišta. Šta su njegove namere, najbolje se vidi iz primera zemalja u regionu. Gde je on uzeo celo tržište i digao cenu hleba ne za duplo, nego i za tri puta - upozorio je Vučićević.