03.10.2024.

06:45

Foto: YouTube printscreen/Филип из Витсаиде

Vesti

Danas slavimo Svetog velikomučenika Jevastija: Vernici na ovaj praznik učine jednu stvar u njegovu čast, kako bi ih pratila velika sreća

Sveti Jevstatije je dugi niz godina bio paganin. U 1. veku nove ere, u vreme careva Tita i Trajana, služio je kao rimski vojskovođa.

Pre samog krštenja se zvao Plakida.

Kao osvajač, bio je dobar i pravedan, a narod ga je poštovao. Kao jednu od velikih ljubavio isticao je lov. 

Kada je jednom prilikom krenuo u šumu, ugledao je jelena kome je među rogovima svetleo krst. On mu je bez bojazni prišao i tada mu se, prema predanju, javio Bog. Nakon takvog predskazanja, otišao je kod hrišćanskog sveštenika i krstio se zajedno sa ženom i oba sina, dobivši ime Jevstatije.

Kada se, nakon svete tajne krštenja, vratio u šumu, na mestu gde je ugledao jelena, Bog mu se obratio i prorekao mu težak život i stradanje u Hristovo ime, ali i večnu slavu.

Jevstatije je nakon toga tajno napustio Rim i sa porodicom počeo da živi među prostim narodom i pomaže ljudima.

Kako je i sam Bog rekao, snađoše ga mnoge nedaće. Varvari mu oteše ženu, a sinove napadoše i odvukoše zveri.

Ipak, varvarin koji mu je oteo ženu je poginuo, a decu su mu spasili čobani.

Kada se vratio u Rim, na mestu cara Trajana bio je Adrijan, koji je od njega zahtevao da prinese žrtvu paganskim bogovima. Nakon saznanja da je hrišćanin, car Adrijan ga je zajedno sa sinovima i ženom bacio divljim zverima, koje ih nisu povredile.

Nakon neuspelog pogubljivanja, naređeno je da budu zatvoreni u usijanog metalnog vola koji je korišćen kao sprava za mučenje. Nakon tri dana su bili mrtvi, a njihova tela nepovređena.

U znak zahvalnosti za sve što je Jevstatije učinio, ljudi su tela porodice sahranili po hrišćanskim običajima. 

Sveti Jevstatije od pamtiveka se praznuje kao zaštitnik lova i lovaca u Srbiji. Veruje se da se danas valja prošetati po šumama i livadama u njegovu čast jer će tako svakoga pratiti dobra, "lovačka" sreća.