03.10.2024.

08:49

Foto: foto: kcs

Vesti

Podvig srpskih lekara! U KCS urađena prva u svetu operacija petostrukog bajpasa!

U ponedeljak je tim kardiohirurga predvodjen dr Dankom Grujićem kod pacijenta starog 60 godina,izveo operaciju petostrukog by-passa,koristeći isključivo arterijske graftove i sve to minimalno invazivnim putem na kucajućem srcu.

Ovaj zahvat izveden je malim rezom od 5 cm kroz međurebarni prostor,bez presecanja koštanih struktura,dok je jedno plućno krilo bolesnika bilo isključeno.Operativni tok je protekao u najboljem redu,i bolesnik se otpušta na dalje kućno lečenje u petak,četvrtog dana nakon operacije.

Informer

 

On će već za dve nedelje moći da obavlja svoje uobičajene aktivnosti. Tim koji je uradio ovu zahtevnu operaciju pored dr Grujića,činili su njegov asistent dr Vojkan Aleksić, anesteziolog dr Tatjana Kokotović,koja je sve vreme ove teške procedure održavala hemodinamsku i respiratornu stabilnost pacijenta, instrumentarka Slađana Pantić, anestetičar Anđela Đorđević i perfuzer Predrag Radovanović. Posle dve ipo godine iskustva sa ovim načinom lečenja naših najtežih bolesnika, postignut je taj nivo timskog rada,da su mogli ovom bolesniku da urade operaciju sa pet by-passeva.

Informer

 

Urađene su desetine operacija sa 3 ili 4 by-passa,ali ovom bolesniku koji je imao teška oštećenja čak pet krvnih sudova koji ishranjuju srce, urađena je takva operaciju,koje lekari u svetu do sada nisu publikovali.