03.10.2024.

08:54

Foto: Tanjug/Shutterstock

Vesti

Čekaonice domova zdravlja pune pacijenata! Građani Srbije na udaru nekoliko virusa: Obratite pažnju na ove simptome

Čekaonice zdravstvenih ustanova pune su pacijenata koji se žale na prehladu, curenje iz nosa, kašalj i povišenu temperaturu. Pored ovih tegoba, dosta je osoba sa stomačnim virusima koji imaju simptome poput dijareje i povraćanja.

Lekari savetuju što više tečnosti, tople supe i čajeve. Nikako ne treba uzimati antibiotike na svoju ruku, jer oni ne koriste u ovakvim situacijama, već samo štete.

Dr Ivanu Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu kaže da su u porastu akutne respiratorne infekcije za 20 odsto u odnosu na prethodnu nedelju, ali i oboljenja slična gripu za 12 odsto. Navodi da virus gripa još nije potvrđen i da se ne očekuje do novembra ili decembra.

- U septembru smo imali u dečijim kolektivima epidemije gastroenteritisa (tri), dokazan rotavirus, zatim šest epidemija covid infekcije u zdrastvenim ustanovama i u dve predškolske ustanove epidemiju varičela. Sve je to uobičajeno za ovu sezonu - rekla je Begović Lazarević.

Savetuje roditeljima da deci koja imaju stomačne tegobe - dijareju, povraćanje, nastoje da nadoknade elektrolite i tečnost. Ukoliko tegobe traju više dana obratiti se lekaru za pomoć.

Informer

 

Virusi se ne leče antibioticima

Mnogi čim dobiju kijavicu, zapušen nos, malo povišenu temperaturu odmah posežu za antibioticima.

- To je velika greška, pogrešan potez. Zbog toga smo u problemu sa razvojem rezistencije, odnosno otpornosti bakterija na antibiotike. Temperatura, kijavica, kašalj, zapušen nos, pa i bolovi u grudima uglavnom su simptomi virusnih infekcija. Tu ne treba uzimati antibiotike na svoju ruku - pojasnila je ona.

Informer

 

Inače, antibiotici se ne koriste za lečenje virusa, već isključivo za bakterijske infekcije. Tačno je i da se na virusne infekcije često nadovežu i bakterijske, zbog pada imuniteta, zato odluku kada se uzima antibiotska terapija isključivo treba da donese lekar.

- Kod virusnih infekcija koristi se simptomatska terapija za spuštanje temperature, unosi se dovoljno tečnosti - supe i čajevi, pacijenti treba da ostanu kod kuće, ne idu na posao kako se infekcija ne bi širila - navela je ona.

Dodaje da ukoliko se posle tri dana temperatura ne spušta treba potražiti pomoć lekara koji će proceniti da li ima potrebe za antibioticima ili ne.

Bol u grudima

Bol u grudima može se javiti zbog prehlade, ali ako se javlja plitak dah, ukoliko dugo traje može biti i simptom nekog predstojećeg infarkta i u takvim situacijama treba potražiti pomoć lekara.

Begović Lazarević kaže da kovid infekcija jeste u porastu, ali da je to sada sezonska infekcija.

- Broj pozitivnih se kreće za grad Beograd negde oko 250, a to je 18 procenata pozitivnih u odnosu na broj testiranih. Nema nekih većih ni porasta, ni smanjenja u poslednje četiri nedelja. Tu je otprilike isti procenat i pozitivnosti i prijavljenih sumnje na obolevanje od kovida - navela je ona.