04.10.2024.

11:00

Foto: Informer

Vesti

Dejan Miletić upozorava: Ako se ne zaustavi prljavo poslovanje "Don Dona" srpsko tržiše hleba će biti uništeno

Analitičar Dejan Miletić za Informer navodi da je "svima jasno da je došao trenutak da država reaguje i zaštiti domaće tržište".

Kako je Informer već pisao cilj "Don Dona"  na sve moguće načine pokušava da istisne proizvode svih drugih pekarskih firmi sa rafova po Srbiji.

Kako smo otkrili, neke od prljavih metoda su da štelovanjem cena, pa čak i belog hleba "sava", koja je određena uredbom Vlade, plaćanjem marketinga i polica u radnjama i na razne druge načine obezbeđuje sebi ekskluzivne ugovore s trgovinskim lancima kojima se ostali proizvođači isključuju ili su svedeni na minimum u tim lancima.

I sve to uz pomoć uticajnih ljudi u kompanijama koje se bave prodajom hleba i peciva. 

Miletić objašnjava da Srbija mora da stvori uslove da zaštiti male pekare i proizvođače hleba.

- Ovde se ne radi samo o hlebu i pekarama. "Don Don" svojim monopolskim tendencijama uslovljava i diktira i cenu pšenice. Znamo da hleb spada u osnovne životne namirnice zbog čega je rešavanje ovakve situacije još značajnije - navodi naš sagovornik.

On navodi da država mora da ima "refleks" za situaciju u kojoj se nalazi tržite hleba i sličnih proizvoda.

- "Don Don" će u suprotnom istisnuti male proizvođače, a država mora da ih zaštiti. U suprotnom će se ugušiti privredna aktivnost u ovoj grani. Ovo je test za naša ministarstva. Nadam se da će adekvatno reagovati, kao što je to bio slučaj i ranije kada smo imali ovakve situacije - kaže Miletić.