04.10.2024.

06:18

Foto: printscreen

Vesti

Kreće potop! Hitno se oglasio RHMZ: Popaljeni meteoalarmi!

Ujutro i pre podne će duvati umeren i jak vetar, u planinskim predelima i košavskom području ponegde i olujni južni i jugoistočni vetar, koji će posle podne i uveče biti u skretanju na zapadni i severozapadni i u postepenom slabljenju do kraja dana. 

U Beogradu se danas povremeno očekuje kratkotrajna kiša ili lokalni pljuskovi uz mogućnost grmljavine, ujutro i pre podne jak jugoistočni vetar, koji će od sredine dana biti u skretanju na zapadni i severozapadni i u postepenom slabljenju.

Temperatura će se kretati od 15 do 23 stepena.

RHMZ izdao upozorenje

U toku jutra više padavina se očekuje na severu i zapadu, a u drugom delu dana na jugu i jugoistoku Srbije uz prosečnu količinu od 10 do 30 mm, lokalno do 40 mm, navodi se u upozorenju RHMZ-a.

Takođe, na teritoriji čitave Republike Srbije na snazi su dva meteo alarma - žuti i narandžasti.

Žuti meteo alarm označava da vremenske prilike mogu biti opasne.

Informer

 

Narandžasti meteo alarm označava da je vreme opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Vremenska prognoza do kraja sedmice

Danas (04.10.) umereno do potpuno oblačno, mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Ujutro i pre podne će duvati umeren i jak, u planinskim predelima i košavskom području ponegde i olujni južni i jugoistočni vetar, koji će posle podne i uveče biti u skretanju na zapadni i severozapadni i u postepenom slabljenju do kraja dana. Najviša temperatura od 16 °S na severozapadu do 27 °S na jugoistoku Srbije.

Za vikend (05 - 06.10.) i dalje povremeno kratkotrajna kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom, koji će biti češći na jugozapadu, jugu i istoku zemlje, ali se obilne padavine ne očekuju.

Početkom naredne sedmice, u ponedeljak i utorak (07 - 08.10.) pretežno sunčano uz manji porast dnevnih temperatura, a u sredu (09.10.) novo prolazno naoblačenje s kišom.