04.10.2024.

12:53

Foto: Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Vesti

Doktor estetske medicine otkriva: Ovo je najbitnije da znate pre bilo kakve intervencije

- Estetska medicina za mene je mnogo više od tretmana – to je umetnost prilagođavanja svakog zahvata individualnim potrebama pacijenata. Uključuje neinvazivne i hirurške metode koje pomažu ljudima da se osećaju najbolje u svojoj koži. Ja sam se trenutno fokusirao na anti-age procedure koje nam omogućavaju zadržavanje mladalačkognizgleda, uz naglašavanje prirodne lepote lica. Cilj je da pacijent izgleda odmorno i sveže, a ne da se drastično menja - priča nam doktor. 

Kako kaže, estetska medicina se razlikuje od ostalih grana medicine

- Estetska medicina je jedna od najdinamičnijih grana, gde se svakodnevno pojavljuju nove metode i to je deo koji me zaista privlači. Lično se trudim da stalno unapređujem svoje znanje kroz edukacije, kongrese i istraživački rad, jer je krajnji cilj pružiti pacijentima najmodernije, ali i najbezbednije tretmane. Ćinjenica je da to zahteva dosta vremena i posvećenosti, ali smatram da uz dobru organizaciju vremena, jaku motivaciju, disciplinu i strast prema onome što radite, ništa nije nemoguće. Postavljanje ambicioznih ciljeva omogućava nam da konstantno pomeramo granice sopstvenih mogućnosti i pružamo svoj maksimum u svakom segmentu posla. Verujem da je kontinuirano usavršavanje ključ za uspeh i sigurnost u radu.

Informer

Uklanjanje tragova umora, jedan od najtraženijih tretmana

- U poslednje vreme najtraženije su Full Face transformacije i uklanjanje znakova umora na licu. Kao stručnjak, moja je obaveza da objektivno procenim da li je određena intervencija zaista potrebna, te predložim metode koje će pacijentu doneti skladne i prirodne rezultate. Trudim se da im ukažem da je cilj izgledati kao najbolja verzija sebe, a ne kao neko drugi. Ponekad je zaista važnije objasniti pacijentu da neki zahvat nije potreban, nego ga raditi po svaku cenu - priča nam doktor i otkriva koji tretman je najizazovniji:

- Najveći izazov su intervencije u odredjenim tačkama na gornjoj vilici gde prolaze glavne arterije. Međutim, uz dobru edukaciju, fokusiran rad i iskustvo, moguće je svaku intervenciju bezbedno izvesti i obezbediti maksimalnu sigurnost pacijenta.

Mladi se javljaju za intervencije, ali dr Mišel ne prihvata saradnju

- Ja ne radim sa pacijentima mlađim od 18 godina, čak i ako imaju saglasnost roditelja. Smatram da je moja duznost kao lekara da to odbijem i objasnim im zašto sa tim intervencijama treba da sačekaju još par godina. Intervencije zbog kojih dolaze su najčešće korekciju usana i korekcija nosa - neoperativni zahvat urodjenog deformiteta. Male, a pak značajne promene.

Morlna obaveza prema pacijentima je najbitnija!

- Zaista sam protiv svega što preterano i menja lični opis. Verujem u suptilne promene koje naglašavaju prirodnu lepotu lica. Često mi dolaze mladi ljudi koji insistiraju na drastičnim promenama i moj odgovor je uvek isti – "Ja nisam adekvatan doktor za Vas" jer se to kosi sa mojom vizijom estetike. Smatram da imam i moralnu dužnost da objasnim pacijentu šta je za njega najbolje i da li je neka intervencija zaista neophodna. Svoje pacijente volim da savetujem da ne prate sve svetske trendove, već da se pridržavaju svoje lične anatomije , da rade minimalne korekcije, bez preterivanja i da budu jedinstveni.

Jedna vrsta intervencije je najjednostavnija, a donosi momentalne rezultate. 

- Apliciranje botulinskog toksina je jedna od najjednostavnijih i najefikasnijih procedura u estetskoj medicini, jer daje brze i vidljive rezultate uz minimalan rizik. Nasuprot tome, nehirurška korekcija nosa je najizazovnija, jer zahteva izuzetnu preciznost i osećaj za simetriju, a svaka minimalna greška bi značajno uticala na izgled pacijenta - priča nam. 

Informer

Ukoliko planirate bilo kakav estetski zahvat, doktor otkriva šta je najbitnije pre nego što dođete u ordinaciju.

- Moj najvažniji savet je – birajte doktora kome verujete i ne zaboravite da manje intervencije često daju najbolje rezultate. Važno je imati realna očekivanja i uvažiti stručno mišljenje i sugestije. Svako lice je jedinstveno, stoga se pažnja posvećuje detaljnoj analizi i personalizovanom planu tretmana kako bi se istakla prirodna lepota pacijenta.

Kako procenjujete uspeh tretmana kod pacijenta?

- Uspeh tretmana ne merim isključivo estetskim rezultatima, već i zadovoljstvom pacijenta njegovim novim izgledom. Važno je da pacijent oseća poboljšanje, ne samo u svom fizičkom izgledu, već i u kvalitetu života i samopouzdanju. Nakon tretmana, pozitivan feedback pacijenta i “bolji osećaj u sopstvenoj koži” su najveće potvrde uspeha mog rada.

Informer

Kako estetska medicina utiče na samopouzdanje pacijenata?

- Estetski zahvati često imaju dubok uticaj na samopouzdanje pacijenata. Kada je osoba zadovoljna svojim izgledom, to se odražava na njeno mentalno stanje, način na koji doživljava sebe i druge, ali i na njen društveni i profesionalni život. Zato se trudim da kroz svoje tretmane ne pružim samo fizičku transformaciju, već i emocionalno poboljšanje kvaliteta života - zaključuje dr Mišel za naš portal.