04.10.2024.

12:52

Foto: Tanjug/AP

Vesti

Apokalipsa u BiH, da li Srbiji preti sličan scenario? Meteorolog otkrio ima li mesta strahu!

U Srbiji takođe pljušti kiša, i u našoj zemlji su upaljeni meteoalarmi, negde i zbog tri čak pojave. Kiša će da padati tokom celog vikenda, u dosta manjoj količini.

Prema upozorenjima objavljenim na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), tokom današnjeg dana pašće velika količina kiše i u Srbiji, a da li postoji strah od poplava u Srbiji otkriva nam meteoroog Ivan Ristić.

Informer

- Tokom jutra više padavina bilo je na severu i zapadu, dok će se u drugom delu dana one preseliti na jug i jugoistok Srbije uz prosečnu količinu od 40 do 50 mm. U tom delu Srbije je takozvana linija jakoh padavina, ali sve prestaje sutra, vidite da je i u Beogradu polako prestaje - rekao nem je meteorolog Ivan Ristić i otkriva nam da li ima straha od istog ioli sličnog scenarija kod nas kao i u Bosni:

- Znate kako, uvek je potrebno da budemo oprezni, ali nama opasnost sada zaista ne preti. Bilo je kiše kao danas, ali u Jablanici je palo 100 mm po metru kavdratnom, kod nas je tri puta manje, tako da nema razloga za brigu - ističe Ristić.

Podsetimo, u zemljama regiona došlo je do obilnijih padavina, a najkritičnije je u Jablanici gde su poplava i nevreme odneli 20 života, a strahuje se da ima još mrtvih. Vlada BiH poslala je vojsku u Jablanicu kako bi pomogli sugrađanima. 

Takođe, situacije je jako ozbiljna na području Kreševa, a kako prenose mediji, sve je poplavljeno i bujica nosi sve pred sobom.