05.10.2024.

10:47

Foto: Informer

Vesti

Pitanje koje muči vernike: Kada nikako ne smete otići na groblje? U hrišćanstvu postoji samo jedno pravilo

Smrt, kao večita misterija ljudskog roda, sa sobom nosi duboku tradiciju i verovanja, od kojih se mnogi vezuju za odlazak na groblje. 

Svi su se makar jednom zapitali, da li postoji određeno vreme kada se ne sme ići na groblje?

Prema verovanju pravoslavne crkve, dužnost svakog od nas je da čuva uspomenu na pretke, kroz molitve, uspomene i posete grobnih mesta. Uprkos nedoumicama, hrišćanstvo propoveda da se na groblje može otići uvek, čak i kada se u crkvi ne vrše verski obredi za upokojene. 

Dakle, verovanja da se tokom određenih praznika ne posećuju groblja, jesu pogrešna.

Tokom najvećih hrišćanskih praznika se takođe posećuju grobovi najmilijih.

Na najradosniji praznik, Božić, deli se jelo za pokoj duše umrlih i odlazi na groblje, dok se u davna vremena verovalo da je večera pripremljena za Badnje veče namenjena mrtvima.

Na praznik kada je Isus vaskrsao i podario svima večni život, drugi dan se posvećuje preminulima. Za ponedeljak nakon Vaskrsa, Pobusani ponedeljak, se kaže da treba otići na groblje i pobusati grobove najmilijih busenjem sa travom. Tada se na groblje nose jaja.

Naime, dan kada je Isus Hrist pobedio smrt i na taj način svim ljudima podario večni život slavi se nekoliko dana. Upravo je drugi dan po uskrsnuću posvećen preminulima. Prema običajima, za Pobusni ponedeljak treba “pobusati”  sa zelenom travom. U nekim krajevima Srbije on se obeležava kao zadušnice. Na groblje se iznose farbana jaja i pale sveće.