06.10.2024.

09:43

Foto: Pedja Milosavljević

Vesti

Vremenski rolerkoster izaziva kolaps u organizmu! Doktorka Obradović savetuje: Evo kako da uskladite ritam sa vremenom

Nagle promene vremena, kao takve, mogu nepovoljno uticati na organizam hronično obolele, ali i zdrave osobe, jer dodatno oslabi imunitet, povoljno utiče na širenje virusa i gripova. Stručnjaci upozoravaju da su u najkritičnijoj situaciji osobe koji imaju problema sa krvnim pritiskom.

Nakon njih, ovakav temperaturni šok je opasan za decu i starije osobe, koji su najpodložniji infekcijama.

Doktorka Biserka Obradović je potvrdila da nagle promene vremena jako utiču na zdravlje.

- Sve te promene ne pogađaju samo meteoropate i hronične bolesnike, već i potpuno zdrave ljude. Loš san i opšte nelagodnost su česti pratilac ovakvih dana - istakla je doktorka Obradović.

Kao jednu od najčešćih posledica promene vremena, navela je bolove u zglobovima i sinusima. 

- Tečnost koja se nalazi u našem telu vrši pritisak na zglobnu čauru i sinusne šupljine, što izaziva bol. Ovo je posebno izraženo kod osoba sa reumatološkim problemima - objašnjava doktorka.

Hronični bolesnici, naročito kardiovaskularni, su takođe u velikom riziku.

- Sa padom temperature, krvni sudovi se sužavaju kako bi se sačuvala telesna toplota. Ovo može uzrokovati porast krvnog pritiska, što je opasno za one sa već postojećim problemima. U dogovoru sa lekarom, potrebno je revidirati terapiju - kaže dr.

Ona je i napomenula kako promene u vremenskim uslovima pogoršavaju simptome kod astmatičara, jer je vazduh prepun vodene pare, što dodatno otežava disanje i dovodi do napada astme.

Sledeći na udaru jesu osobe sa gastrointestinalnim problemima, rekla je doktorka Obradović za Pink.

Ipak, najbrojniji jesu meteoropati.

- Ovi ljudi su najosetljiviji na klimatske oscilacije i često pate od glavobolja, umora i razdražljivosti - zaključuje doktorka Obradović.

Ona je, na kraju, preporučila pravovremenu medikaciju, hidrataciju, adekvatan san i fizičku aktivnost, kako bi vremenske neprilike što manje uticale na organizam.