06.10.2024.

10:08

Foto: clipart

Vesti

Smrtonosna zaraza stigla u Evropu! Oglasili se epidemiolozi u Srbiji, ovo su simptomi

Epidemija smrtonosnog virusa, koji je izolovan krajem šezdesetih godina u gradu Marburgu u Nemačkoj, u nekoliko talasa pogodila je svet, a dva slučaja zaraze čim je virus otkriven, još 1967. godine, zabeležena su i u Srbiji.

Epidemiolog profesor dr Zoran Radovanović jedan je od lekara koji su bili upoznati sa celim slučajem. Kako je dr rekao u "Jutro na Blic" i dalje se živo seća slučaja koji je tada potresao sve.

Napominje i da uvek postoji mogućnost zaražavanja i ističe da se prenosi na sledeći način:

- u kontaktu sa životinjama, preko sluznice, seksualnim putem i dodaje:

- Uvek postoji mogućnost zaražavanja. Ovi studenti u Nemačkoj koji su imali simptome slične marburškoj groznici zadržani su izolovani, kao i svi oni koji su bili u kontaktu sa njima. Tri nedelje traje karantin, mada virus može da se ispolji i nakon nekoliko dana - objasnio je dr Radosavljević.

Dr Radosavljević objašnjava i da se virus prenosi direktnim kontaktom, i to uglavnom preko životinja. Kod nas su se lečili veterinar Živko Stefanović i njegova supruga. Veterinar Živko bio je jedan od prvih zaraženih ovim smrtonosnim virusom u Evropi.

- Kod nas su lečili veterinara i njegovu suprugu. Tada je je bila jedna pošiljka zelenih majmuna, koja je išla letom iz tropske Afrike za Hamburg, ali preko Londona, gde su se najverovatnije majmuni i zarazili - priseća se dr Radovanović.

Virus je te godine zarazio 31 osobu. Od zaraze je umrlo 7 osoba. U Marburgu i Beogradu, kao i u Frankfurtu, bolešću su bile zahvaćene osobe koje su u laboratorijama radile na identifikaciji Marburg virusa. Ova opasna zaraza od tada je imala nekoliko zabeleženih epidemija u Ugandi, Keniji, Angoli i Kongu, a prosečna smrtnost iznosi 50 odsto, dok je u nekim slučajevima i 90 odsto.

Dr Živko Stefanović, koji se zarazio tokom obdukcije zelenih majmuna, imao je teži oblik ovog oboljenja.

Prema rečima profesora doktora Zorana Radovanovića, teži oblik ove groznice ima sledeće simptome:

gušobolja
glavobolja
malaksalost
malo temperatura
dijareja
promene na koži

Dr Radovanović ističe da se najteži oblici ispoljavaju otkazivanjem organa poput bubrega i jetre.

Sa druge strane, njegova supruga gotovo i da nije imala simptome, te da nisu ni znali da je zaražena dok joj nije izvađena krv.

Kada je u pitanju lečenje ovog virusa, za sada nema konkretnog leka, već se leči simptomatski.