06.10.2024.

12:11

Foto: Tanjug/Zoran Sinko

Vesti

Svilajnac će graditi stanove za vojna lica! Svi žele povratak vojske u kasarne

Opština, kroz  obnovu kasarne i povratak vojske, očekuje ekonomsku dobit i popravljanje demografske situacije. Rukovodstvo opštine očekuje da kasarna bude aktivirana za godinu dana ili narednih godina.   

- Opština Svilajnac je pokrenula inicijativu kod Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije da se kasarna "Lazar Stojanović" aktivira i da se sa početkom služenja vojnog roka vojska vrati u Svilajnac. Objekti na površini od desetak hektara su u dobrom stanju, mogu brzo da se rekonstruišu, Svilajnac je u centralnj Srbiji i dostupan je velikim gradovima. Znamo šta za malu lokalnu sredinu znači kasarna. To je ekonomija, novi životi, pune škole i vrtići, oficiri koji rade i vojnici koji služe vojni rok. Znamo u Svilajncu kakoje izgledala ekonomima i demografija kada je ovde bila ksarna -  rekao je  predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović   

On je najavio da je opština Svilajnac spremna da zajednički sa Vladom i Vojskom Srbije učestvuje u rekonstrukciji kasarne. 

- Ne samo da imamo volju nego smo spremni i finansijski da učestvujemo u tome. Ono što je dodatna vrednost i što nam daje više šansi nego drugim opštinama, jer verujem da su i druge opštine koje su imale kasarne zainteresovane za vraćanje vojske, je da smo mi spremni da gradimo stanove, besplatno i da ih damo vojnim licima koja bi ovde došla da žive i da rade - objasnio je Milanović.

Informer

 

U kasarni je nekada boravilo do 600 vojnika. Prisustvo vojske na teritoriji ove opštine imalo bi veliki ekonomski, ali i demografski značaj na život lokalne samouprave.

Pored vojnih lica, vojnike su posećivale njihove porodice, izlazili su u grad, mnogi su ovde zasnovali svoje porodice. Sa poljoprivrednog dobra Poljoprivredne škole vojska se snabdevala hranom.