07.10.2024.

12:42

Foto: Privatna arhiva

Vesti

Objavljeno važno medicinsko izdanje: Ultrazvučna dijagnostika cerebrovaskularnih bolesti

Naime, radi se o ustanovi koja godišnje zbirine oko 6.000 bolesnika sa moždanim udarom, koji se podvrgavaju kompletnoj vaskularnoj i kardiološkoj dijagnostici, neinvazivnoj i invazivnoj, u cilju
postavljanja prave uzročne dijagnoze moždanog udara, što je imperativ primene savremene
terapije, ali i prevencija nastanka novog moždanog udara.

Dr Dejan Munjiza, internista - kardiolog Specijalna bolnica "Sveti Sava", i pomoćnik direktorke bolnice, doc. dr Marjane Vukićević, za Informer kaže da pomenuta bolnica ima višedecenijsku tradiciju u radu, a postoji kao zdravstvena ustanova od 1932. godine. 

Informer

- Ultrazvuk je bezbedna i lako dostupna metoda, koja je kod obučenog lekara vrlo efikasna i
pomaže u proceni oboljenja krvnih sudova vrata i glave. Ultrazvučna dijagnostika krvnih sudova u Bolnici “Sveti Sava” ima dugu istoriju, prvi organizovan Kabinet datira od 1987. Godine, a šest godina kasnije, 1993. godine otvoren je kabinet za Transkranijalni Dopler (TCD) 
- obajšnjava Munjiza i dodaje da je to bio razlog da 2012. godine osnuju Školu ultrazvučne dijagnostike kraniocervikalnih krvnih sudova.

Informer

Prema njegovim rečima, sa ultrazvukom srca, kao modalitetom u dijagnostici moždanog udara, u Bolnici “Sveti Sava” se krenulo nešto kasnije.

- 2014. godine se počelo sa organizovanim ultrazvučnim pregledima srca, koji su se do tada obavljali sporadično.  Danas se godišnje uradi oko 700 transtorakalnih ultrazvučnih pregleda srca, što čini oko 12% svih hospitalizovanih bolesnika, a ova metoda vrlo često razjasni do tada uzročno nejasan moždani udar. Od tada se obe metode koriste svakodnevno kod ambulantnih i ležećih bolesnika. Brojevi pregledanih bolesnika vremenom rastu, a sa njima i iskustvo koje smo samo delimično pretočili u ovu knjigu. Ideja je bila da obe metode približimo kolegama koje žele da se bave ili se bave ovom dijagnostikom, a imaju dileme - kaže internista - kardiolog Specijalna bolnica "Sveti Sava".

Informer

Kako je naveo u stvaranju priručnika učestvovali su neurolozi koji imaju dugogodišnje kliničko i ehosonografsko iskustvo, kao i radiolozi i kardiolozi koji učestvuju u zajedničkom tumačenju i poređenju ultrazvučne i angiografske dijagnostike, odnosno koji obavljaju  komplementarne preglede u cilju postavljanja tačne uzročne dijagnoze moždanog udara.

Informer

 


Inače, priručnik su recenzirali eminentni i svetski priznati stručnjaci docent Aleksandra Pavlović, neurolog kao i profesor Nebojša Antonijević i docent Danijela Zamaklar Trifunović, kardiolozi.