07.10.2024.

10:51

Foto: Shutterstock

Vesti

Otišao u menjačnicu da promeni 100 evra, pa doživeo šok!

- Pozdrav, menjao sam danas novac u menjačnici — evre za dinare — koje sam prethodno podigao iz banke. Službenica je sklonila novac u jednom trenutku iz mog vidnog polja a onda mi je rekla kako mi je jedna novčanica od 100 evra falsifikat i vratila mi. Nije nikome ništa prijavila niti išta drugo rekla - pitao je muškarac na "Reditu", tražeći savet kako dalje da reši situaciju. 

Sa jedne strane 100 evra je mali iznos da bi policija nesto uradila, a sa druge očekivao bih da na kameri može da se vidi ako je službenica napravila zamenu i zapravo mene prevarila. Da li je neko imao slicnog iskustva?

Ipak, iako su se komentari nizali ispod sa savetima i sličnim iskustvima, muškarac je ponovo javio i ispod prvobitnog teksta dodao da je kontaktirao vlasnika menjačnice radi potvrde. 

- Kontaktirao sam vlasnika/cu menjačnice. Proverili su kamere i nema ništa sporno, ponuđeno mi je da dođem u bilo koju menjačnicu da pogledam snimak, kao i da se nađem sa vlasnikom uživo da ga pogledam ako mi je tako lakše. Takođe mi je rečeno da ne mora da znači da je falsifikat i da ta mašina koju oni imaju kada kaže da je nešto dobro onda je sigurno dobro — ali može da se desi da kaže da nešto nije dobro iako je dobro i da novčanicu treba proveriti na ozbiljnijim mašinama i da odem u banku da to urade pa da na osnovu toga vidim dalje- naveo je. 

Komentari ispod objave su ponudili savete ali i podeljena iskustva. 

- Meni se slično desilo, jedna novčanica nije htela da "prođe", kao serijski broj nije dobar... Pokušavala žena više puta, na kraju mi je vratila. Otišao sam u drugu menjačnicu i zamenio i tih 100 evra — Idi u drugu menjačnicu", "Iskreno, pozvala bih policiju i objasnila šta se dogodilo", "Kod nas se ne kaže da je falsifikat, nego da aparat neće da očita novac, pa ti vidi posle šta ćeš sa tim.

Informer

 

- Verovatno je greška, falsifikati, ma koliko opasni, i dalje su daleko od originalne novčanice. Svaka mašina može da pogreši, pa je bolje proveriti okom i prstom", "Hologram mora da se presijava, kao i onaj veliko broj 100, plus one linije uz ivicu su reljefne. Nijedan falsifikat to ne dozvoljava, ako ima sva tri — nije falš - samo su neki od komentara korisnika navedene društvene mreže.