07.10.2024.

14:25

Foto: Fotoilustracija/pixabay.com

Vesti

Ruskinja osnovala svoj biznis u Beogradu! Kada je videla šta mi radimo vikendom šokirala se

Kako kaže, još je u procesu otvaranja posla, ali joj se čini da će sve biti kako treba. Posebno jer je počela da se navikava na drugačije shvatanje posla u Srbiji u odnosu na Rusiju i da prihvata koncept "polako".

- "Polako" je stil života u Srbiji, koji označava lagodan pristup životu, koji ukazuje na važnost uživanja u trenucima, bez žurbe. Umesto da se uvek ide napred i fokusira na produktivnost, "polako" podstiče pažnju, strpljenje i uživanje u putovanju koliko i u odredištu - stoji u opisu na Instagram profilu prosto.belgrade, uz ogrlicu sa natpisom "polako", koja je, kako se dodaje, namenjena "onima koji se mogu povezati sa ovim ili kao podsetnik da ponekad samo treba da stanete i odmorite se".

Informer

- Nisam mogla da razumem kako to da ovde većina prodavnica ne radi nedeljom, a subotom radi skraćeno. Pojam godišnjeg odmora, posebno kolektivnog, takođe je bilo veliko iznenađenje, jer mi ne radimo samo četiri dana tokom godine, od 1. do 4. januara. U suprotnom, gubite novac u Moskvi. Ako ne radiš, mnogo gubiš - kaže Maša.

Dodaje i da je razlika što u Rusiji brend mora da bude savršen, a u Srbiji mogu da se prave greške, za koje vam neće mnogo biti zamereno.

- Na primer, možete da kasnite, da ne otvorite radnju na vreme. Tek ovde sam shvatila da ukoliko mi se ne radi, ne moram da radim, da imam tu slobodu kao preduzetnik - kaže Maša.

Informer

 

Navodi i zapažanje da su u malim biznisima u Srbiji radnici često sami vlasnici. To tumači, kako kaže, visokim minimalcem i porezima, kada je reč o zapošljavanju.

- To je takođe veoma lepo, jer najbolje iskustvo kada dođete u neku radnju može da vam pruži upravo njen vlasnik - kaže Maša Čurkin.